Çin'den ABD'nin ek vergi kararına cevap

Çin'den ABD'nin ek vergi kararına cevap

Çin, ABD'nin 200 milyar dolarlık Çin menşeli ürünlere %10 ek vergi getirme kararına eş zamanlı olarak karşılık vereceğini açıkladı.

Çin, ABD’nin 200 milyar dolar tutarında Çin menşeli ürünlere %10 vergi uygulanması yönünde kararına eş zamanlı karşılık vereceklerini bildirdi.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD’nin ülke içi ve uluslararası itirazlara rağmen 24 Eylül’de 200 milyar dolar tutarındaki Çin menşeli ürünlere yüzde 10 vergi uygulanacağı ve ilave önlemler benimseyeceğini ilan ettiği" hatırlatılarak, "Bu durumdan derin üzüntü duyuyoruz. Kendi yasal hak ve çıkarlarımız ile uluslararası serbest ticaret düzenini korumak için bu duruma eş zamanlı karşılık vermek durumunda kalacağız." ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin ilave gümrük tarifelerinde ısrar etmesinin iki tarafın müzakerelerine yeni belirsizlikler getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "ABD’ye bu tür eylemlerinin kötü sonuçlara yol açma ihtimalinin farkında olması" çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca Washington yönetiminin ilave gümrük vergisi konusundaki eylemlerini ikna edici yöntemlerle zamanında düzeltmesinin beklendiği kaydedildi.

ABD'den gün içinde yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD Ticaret Temsilciliğine (USTR), Çin'e yönelik ikinci gümrük vergi paketini hayata geçirme talimatı verdiği bildirilmişti.

Trump, söz konusu talimatta yaklaşık 200 milyar dolarlık ürünü ilgilendiren tarifelerin 24 Eylül'de yürürlüğe gireceğini ve yıl sonuna kadar yüzde 10 seviyesinde kalacağını belirterek, 1 Ocak 2019'dan itibaren de yüzde 25'e yükseleceğini ifade etmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.