Çin'den ABD'ye 'Doğu Türkistan' yaptırımı

Çin'den ABD'ye 'Doğu Türkistan' yaptırımı

ABD'nin Çin'e Doğu Türkistan'daki uygulamalarından dolayı koyduğu yaptırımlara Çin'den misilleme geldi.

Çin'in Doğu Türkistan'daki halkı zorla çalıştırma, toplama kampları ve yargısız infaz gibi uygulamaları gerekçesiyle ABD Çin'e bazı yaptırımlar koymuştu. ABD Doğu Türkistan'da üretilen malların ithalini, Uygurların zorla çalıştırılmasıyla üretildiği gerekçesiyle yasaklamıştı. 

ABD'nin resmi Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu'ndan yapılan açıklamada da Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamaları nedeniyle ABD'nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nı boykot edeceği belirtilmişti.

Çin'den misilleme

Çin, ABD'nin bu açıklama ve yaptırımlarına karşı yaptırım kararı aldı. ABD'nin resmi Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu'nun Çin'in başkenti Pekin'deki olimpiyatları boykot kararı aldığı belirtilen 4 yetkilisini Çin yaptırım listesine aldı.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada bu 4 yetkilinin Çin'deki mal varlıklarının dondurulduğunu, Çin'e ve Çin kontrolünde özerk yönetimler olan Hong Kong ve Makao'ya girişlerinin yasaklandığını duyurdu.

Zhao Lijian ayrıca ABD'nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nı boykot etmesi durumunda Çin'in de 2028'de ABD'nin Los Angeles şehrinde gerçekleştirilecek olan yaz olimpiyatlarını boykot edeceğini ve diğer ülkelerin de bu olimpiyatları boykot etmesine çalışacağı tehdidinde bulundu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.