Çin'den İngiltere'ye casusluk suçlaması

Çin'den İngiltere'ye casusluk suçlaması

Bu, Pekin ve Londra arasında son zamanlarda yapılan bir dizi suçlamanın en sonuncusu olarak kayıtlara geçti.

Çin, devlet sırlarını sızdırmakla suçladığı bir "İngiliz casusunu" yakaladığını açıkladı.

Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yabancı bir danışmanlık şirketinin başkanının İngiltere'nin MI6 istihbarat servisi için casusluk yaptığını tespit ettiklerini belirtti.

Bu, Pekin ve Londra arasında son zamanlarda yapılan bir dizi suçlamanın en sonuncusu olarak kayıtlara geçti.

Çin istihbarat teşkilatı casusluk faaliyetinin tespit edildiğini WeChat sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. MI6'nın gizli bilgi toplamak için yabancı Huang Moumou'yu kullandığı belirtildi.

İngiliz dış istihbarat servisinin, denizaşırı bir danışmanlık ajansının başında bulunan Huang ile 2015 yılında "istihbarat işbirliği ilişkisi" kurduğu ifade edildi.

Açıklamaya göre Huang'ın Çin vatandaşlığı bulunmuyor. Devlet güvenlik birimi şüphelinin uyruğunu ya da cinsiyetini açıklamadı.

Bakanlık, "Dikkatli bir soruşturmanın ardından, devlet güvenlik organları Huang'ın casusluk faaliyetlerine karıştığına dair kanıtları kısa sürede tespit etti ve kendisine karşı cezai yaptırım önlemleri aldı" dedi.

Pekin'e göre MI6, Huang'a çeşitli vesilelerle Çin'e girmesi ve İngiliz casusluğu için Çin'le ilgili istihbarat toplamak üzere kamuya açık kimliğini kullanması talimatını verdi.

Açıklamanın devamında, İngiliz istihbarat servisinin Huang'ı eğittiği ve istihbarat bağlantısı için ekipman sağladığı da ileri sürüldü.

Huang'ın kimliği tespit edilmeden önce MI6'ya aralarında gizli devlet sırlarının da bulunduğu 17 adet istihbarat aktardığı iddia ediliyor.

Açıklamada Huang'ın kimliği ya da işvereniyle ilgili ayrıntılara yer verilmediği gibi şu anki durumları ya da nerede oldukları da açıklanmadı.

Çin, İngiltere ve Batılı müttefikleri son zamanlarda birbirlerini casuslukla suçlayarak karşılıklı atışmalarda bulundular.

Çin geçtiğimiz aylarda başka casusluk iddialarını da kamuoyuna duyurdu.

Amerikan vatandaşı 78 yaşındaki John Shing-wan Leung Mayıs ayında casusluk suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Çin ayrıca bir dizi büyük danışmanlık, araştırma ve inceleme şirketine baskınlar düzenledi ve tutuklamalar gerçekleştirdi.

Çin hükümeti ayrıca vatandaşlarını casusluk faaliyetlerinin tehlikeleri konusunda uyararak bunun yerine karşı casusluk çalışmalarına katılmaya teşvik etti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum