Çin'den Lübnan'a demiryolu yatırımı

Çin'den Lübnan'a demiryolu yatırımı

Çinli şirket, Trablus’tan başlayıp Suriye-Lübnan sınırına kadar uzanan bir tren yolunun yeniden imarı projesi için finansman desteği verecek.

Daily Star’ın haberine göre, bu proje, Trablus’tan Suriye’ye uzanan bir ticari koridoru oluşturacak. Proje aynı zamanda Çin’in Suriye’nin yeniden imarında rol almasının önünü açarken, uzun vadede bölgede etkin bir küresel aktör olmasını da sağlayacak.

Savaşın bitmesi beklenmeyecek

Londra merkezli araştırma kuruluşu Chatham House’ta araştırmacı Neil Quilliam’a gör, Çin, bölgede altyapı yatırımlarına harcama yapmak için Suriye’deki savaşın bitmesini beklemeyecek, 20-25 yıl arasında yapacağı yatırımlarla bölgede büyük oyuncu olarak ABD’nin yerini alacak.

Öte yandan Çin – Arap İşbirliği Forumu'nda Çin, Lübnan, Ürdün, Yemen ve Suriye’ye 100 milyar dolar yardım sunabileceğini belirtti. Çin, yapacağı bu yardımlarda ülkelerin nüfuslarını değil, sahip oldukları stratejik coğrafyayı esas aldığını vurguladı.

Uzmanlar, Çin’in yatırım gücü bölgedeki etkisini artırırken, uzun vadede bölgede etkin bir oyuncu olabileceğini belirtiyorlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.