Çin'den tartışmalara yol açan 'Baltık ülkeleri' çıkışı

Çin'den tartışmalara yol açan 'Baltık ülkeleri' çıkışı

Çin'in Paris Büyükelçisi'nin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsız olan ülkelerin egemenliğinin uluslararası hukukta dayanağının olmadığını söylemesi tepki çekti.

Çin'in Paris Büyükelçisi Lu Şayı'nın Cuma günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamalar başta Baltık ülkeleri olmak üzere Fransa ve Ukrayna'nın tepkisini çekti.

Büyükelçi Lu Şayı, LCI televizyonuna yaptığı açıklamada Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsız olan Doğu Avrupa ülkelerinin egemenlik haklarını sorgulayan ifadelerde bulundu. Lu bu ülkelerin "uluslararası hukuk çerçevesinde etkin bir statüye sahip olmadığını, zira bunların egemen devlet olma statüsünü onaylayan uluslararası bir anlaşmanın bulunmadığını" söyledi. Çin Büyükelçisi'nin sözleri sadece Ukrayna'yı değil 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsız olan Estonya, Litvanya ve Letonya gibi Avrupa Birliği üyelerini de kapsıyor. 

Fransa: Hayretle karşılıyoruz

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Çinli Büyükelçi'nin ifadelerine tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Büyükelçinin açıklamalarının hayretle karşılandığı" belirtildi. Açıklamada ayrıca "Umuyoruz ki böyle değildir ancak bu ifadelerin kendi pozisyonunu yansıtıp yansıtmadığı söylemek Çin'e kalmış" denildi.

Litvanya, Letonya ve Estonya'dan tepki

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsız olan Letonya'nın Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics Çin Büyükelçisi'ne Twitter hesabından tepki gösterdi. Rinkevics "Fransa'daki Çinli Büyükelçi'nin uluslararası hukuk ve devletlerin egemenlik haklarıyla ilgili açıklamaları bütünüyle kabul edilemez. Çin tarafından açıklama ve bu ifadeyi bütünüyle tekzip etmesini bekliyoruz" dedi.

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna da "Çinli diplomatın açıklamaları akıl almaz ve biz bağımsız ve egemen bir ülkeye karşı yapılmış bu açıklamaları kınıyoruz" dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise "Çin'in 'Ukrayna'da barış arabuluculuğu' yapacağına Baltık ülkelerinin neden güvenmediğine hala şaşıran varsa, bakın burada bir Çin Büyükelçisi var ve Kırım'ın Rusya'ya ait olduğunu ve diğer ülkelerin sınırlarının yasal dayanağının olmadığını savunuyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DW Türkçe

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum