Çin'den Tayvan'a silah satan ABD'ye tepki

Çin'den Tayvan'a silah satan ABD'ye tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ülkesinin ABD'nin Tayvan'a silah satışına karşı olduğunu aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Çin'in ABD'nin Tayvan'a silah satışına kesinlikle karşı çıktığını ve bu konuda ABD nezdinde ciddi girişimde bulunduğunu belirtti.

CRI Türkçe'nin haberine göre, sözcü yaptığı açıklamada ABD yönetiminin Tayvan'a 8 milyar dolar tutarında F-16V savaş uçağı satışı sürecini hızlandırmasına tepki gösterdi.

Hua, "ABD'nin Tayvan'a silah satışı, Tek Çin politikasına ve Çin ile ABD arasındaki üç ortak bildiriye aykırı. Söz konusu eylem Çin'in iç işlerine müdahale ettiği gibi, egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına zarar veriyor. Dolayısıyla ABD'nin bu girişimine kesin şekilde karşı çıkan Çin, ABD nezdinde konuya ilişkin ciddi girişimde bulundu." ifadesini kullandı.

Tayvan sorununun Çin'in egemenliği, toprak bütünlüğü ve temel çıkarlarıyla ilgili olduğuna dikkat çeken Hua, ABD'nin sorunun yüksek hassasiyetinin ve getirebileceği ciddi zararların farkına vararak, Tek Çin politikası ve iki ülke arasındaki üç ortak bildiri doğrultusunda, Tayvan'a silah satışını durdurmasını ve Tayvan'la askeri ilişkiyi kesmesini istediklerini söyledi.

Hua "ABD söz konusu girişime son vermezse Çin kesinlikle güçlü bir karşılık verecektir ve bu konudaki tüm sorumluluklar ABD'nin olacaktır." diye konuştu.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.