Çin'e iade tasarısı geri çekilen Hong Kong'da gösteriler sürüyor

Çin'e iade tasarısı geri çekilen Hong Kong'da gösteriler sürüyor

Hong Kong'da aylardır protestolara neden olan yasa tasarısının geri çekilmesine rağmen yönetim karşıtı gösteriler sürüyor.

Hong Kong bölgesinin lideri Carrie Lam'ın "yasa tasarısını geri çekme adımını geç attığını" düşünen eylemciler, diğer talepleri için sokaklarda. Onlar arasında Çin'in bölge üzerinde baskısını azaltması, şiddet olayları sırasında tutuklananların serbest bırakılması da var. Ayrıca protestoların "ayaklanma" olarak ifade edilmesine karşı çıkıyorlar.

Gösterilerin 14. haftasında bölgedeki en yoğun nüfuslu Kowloon yarımadasında bir metro istasyonunun dışında toplanan kalabalığa polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale etti. Siyah kıyafetli yüzlerce gösterici barikatlar kurarak polise karşılık verdi.

Geri adım atan Hong Kong lideri Lam'dan diyalog çağrısı

Geçtiğimiz Haziran ayında başlayan gösterilerde halk "daha fazla demokrasi" için anılan yasa tasarısına karşı geri adım atmadı.

Hong Kong lideri Lam, hafta içerisinde tartışmalı tasarıyı geri çekti ve aralarında halkla diyalog dahil üç önlemin alındığını duyurdu.

3 Nisan'da parlamentoya sunulan tasarı, Hong Kong'da suç işlediği şüphesiyle gözaltına alınanların Çin'e gönderilerek oradaki mahkemelerde yargılanmasını öngörüyordu.

Protestocular bu adımın 7.5 milyon nüfuslu bölgenin özerk statüsünü ihlal ettiğini ve Pekin yönetiminin baskısını artıracağını savunuyordu.

Hong Kong için uluslararası tepki

Hong Kong'daki olaylarla ilgili ABD ve Almanya başta olmak üzere ülkeler olayın diyalog yoluyla çözülmesi için çağrısı yapıyor.

Hong Kong, uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de "bir devlet iki sistem" modeliyle Çin'e devredildi.

Hong Kong'u iç meselesi olarak gördüğünü açıklayan Çin'de Devlet Başkanı Şi Cinping görev geldiği 2012'den bu yana Hong Kong'da ilk kez bu boyutta bir kriz yaşadı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.