Çin'in hedefinde Uygur öğrenciler var

Çin'in hedefinde Uygur öğrenciler var

Ailesi esir alınan Uygur Türkleri sorgulanmak için yurt dışından çağırılıyor.

Çin hükümetinin Mayıs ayından bu yana yurt dışında eğitim gören Uygur Türklerini zorla, ülkeye geri çağırdığı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren aktivistler ve öğrencilerin, tebligatların genellikle gönderildiği kişinin aile üyeleri gözaltına alındıktan sonra iletildiğini belirtti. Tebligatı alıp dönen bazı öğrencilerin ülkeye giriş yapar yapmaz gözaltına alındıkları ifade edildi.

Hong Kong’da bulunan Uluslararası Af Örgütü araştırmacısı William Nee, Çin’in “doğrudan kontrol altında tutamadığı her türlü İslami eğitimi bastırmaya” çalıştığını söyledi.

Haberde, Kahire’de bulunan ve dünyanın en önemli İslami eğitim merkezlerinden biri olan El Ezher Üniversitesi’nde eğitim gören yaklaşık 150 Uygur Türkünün kendilerine ulaşan tebligata, işkence görecekleri veya öldürülecekleri endişesi ile uymadıkları için Temmuz ayı başında Mısır polisi tarafından tutuklandıkları bildirildi.

Çin hükümeti Uygur Özerk Bölgesi’nde bulunan Türk ve Müslüman azınlığa oruç tutmanın yasaklanması, Müslüman ismi kullanılmaması, ana dillerini konuşamaması gibi baskılar uyguladığı uluslararası kamuoyu tarafından biliniyor.

Geçen haftalarda Çin hükümetinin ülke yönetiminde söz sahibi yöneticilerinin Ateist ve Marksist olmalarının zorunlu olduğunu belirtmişti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.