Çinli emlak devi Evergrande Group iflas mı ediyor?

Çinli emlak devi Evergrande Group iflas mı ediyor?

Çin'in ve hatta bazı tahminlere göre dünyanın en büyük emlak şirketi olan Evergrande Group'un iflasın eşiğinde olduğu öne sürülüyor.

Çin'in ve bazı tahminlere göre dünyanın en büyük emlak şirketi olan Evergrande Group'un iflasın eşiğinde olduğu öne sürülüyor.

Son bir yılda hisselerinin değeri yüzde 80 oranında düşen şirket bu değer kaybının çok büyük kısmını, borç ve ödemelerini karşılayamayacağı iddiaları üzerine son dönemde yaşadı.

Evergrande Group'un içine düştüğü krizin sebebi uzmanlara göre Çin'de son 20 yıldır şişen emlak balonunun patlaması ve emlak sektöründe fiyatların düşüşe geçmesinden kaynaklanıyor. Son yıllarda Çin'in büyük şirketler üzerindeki vergi yükünü artırmasının da bu emlak devini iflasa sürükleyen etkenlerden biri olduğu belirtiliyor.

1996'da kurulan Evergrande Group'un 31 Aralık 2020 tarihli açıklamasına göre 123.276 çalışanı bulunuyor. Şirketin iflası durumunda halihazırda şirkette depozitosu bulunan 1,5 milyon müşterinin paralarının da yanacağı belirtiliyor. 

Evergrande Group'un son yıllarda cirosunun arttığı ama net karının düştüğü gözlemleniyordu. Örneğin 2020'de şirketin cirosu yaklaşık 80 milyar dolarken net karı 1,2 milyar dolar seviyesinde kalmıştı.

Evergrande Group'un iflası durumunda Çin'in kamu kaynaklarıyla şirketi kurtarma operasyonuna girişip girişmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Kurtarma operasyonunun çok maliyetli olacağı, fakat bir kurtarma operasyonu gerçekleştirilmemesi durumunda da domino etkisiyle bu iflasın Çin'de başka iflasları tetikleyebileceği belirtiliyor. Yeni iflasların ise borç yükü son dönemde çok artan Çin ekonomisini krize sokma tehlikesi olduğuna dikkat çekiliyor.

Son dönemde Çin yönetimi aleyhine dikkat çeken açıklamalarda bulunan 91 yaşındaki ünlü Yahudi milyarder iş adamı ve spekülatör George Soros geçtiğimiz günlerde iş adamlarını Çin'e yatırım yapmaktan sakındırmış, Evergrande Group'un iflas tehlikesine dikkat çekmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.