Çipras'tan Türkiye'ye: Sıcak temas yaratan kendi ayağına kurşun sıkar

Çipras'tan Türkiye'ye: Sıcak temas yaratan kendi ayağına kurşun sıkar

Yunanistan Başbakanı Çipras, “Ege’de sıcak temas yaratacak olan kendi ayağına kurşun sıkmış olur” dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB zirvesi sonrası düzenlediği basın toplantısında “Ege’de sıcak temas yaratacak olan kendi ayağına kurşun sıkmış olur” dedi.

Çipras, “Türkler her konuda bağırıp çağırabilir ama Ege’de böyle bir eyleme girişecek kadar aptal olmadıklarını biliyorum” diye konuştu.

BBC Türkçe’den Stelyo Berberakis’in haberine göre, Çipras, Yunanistan sınırlarının aynı zamanda AB’nin doğu ve güneydoğu sınırları olduğunu, Yunanistan’ın AB ülkeleri ile arasında uzun mesafe olmasına rağmen, kendi egemenlik haklarını sonuna kadar korumaya kararlı olduğunu söyledi.

AB ülkeleri arasında Türkiye’nin üyeliğini destekleyen yegane ülkenin Yunanistan olduğunu savunan Çipras, Yunan hükümetinin bunda samimi olduğunu ve pazartesi günü yapılacak AB-Türkiye zirvesinde de ilişkilerin kopmaması yönündeki görüşlerini liderlere anımsattığını belirtti.

‘Saçmalıklarla uğraşıyoruz’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ayrıca Türkiye’de tutuklu bulunan iki Yunan askeri ile ilgili soruları da yanıtlarken “Olağan bir olayın başka taraflara çekilerek krize dönüştürülmesi olasılığının iki ülke arasındaki güven ortamında derin bir çatlak yaratacağını” söyledi.

Yunanistan’daki Kastanies Sınır Kapısı karakolunda görev yapan 25 yaşındaki teğmen Angelos Mitretodis ve 29 yaşındaki astsubay çavuş Dimitris Kouklazis, 1 Mart akşamı sınırı geçince Türk askerince gözaltına alınmıştı. İki Yunan askerinin üst aramasında ele geçirilen harici bellekte askeri krokilerin bulunduğu öne sürülmüştü.

Çipras, ‘gerek tutuklu askerlerin bir an önce yargılanıp serbest bırakılması için gerekse Yunanistan’ın Türkiye’nin Ege ve Doğu akdenizdeki faaliyetlerinden duyduğu endişelerin, AB liderlerinin ve Rusya lideri Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmelerde gündeme getirileceğini’ vurguladı.

Çipras’a göre ili ülke ‘işbirliğini konuşmak varken, saçmalıklarla uğraşıyor.’

Sonuç bildirgesinde Türkiye’ye kınama

AB zirvesinin sonuç bildirgesinde liderler, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’de ‘Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı giriştiği yasadışı faaliyetleri’ kınadı.

Sonuç bildirgesindeki kınama, Türkiye’nin iki Yunan askerini tutuklaması ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin petrol ve doğalgaz aramalarını engelleyeceğini açıklamasından sonra geldi.

Sonuç bildirgesinde “Avrupa Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasadışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınar ve Kıbrıs ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çizer” deniliyor.

Belgede ayrıca Türkiye’ye ‘bu faaliyetlere son verme ve Kıbrıs’ın AB ve uluslararası hukuk uyarınca egemenliğinden kaynaklanan doğal kaynaklarından faydalanma hakkına saygı duyma’ çağrısı yapılıyor.

AB liderleri, ‘iki Yunan askeri de dahil AB vatandaşlarının Türkiye’de devam eden tutuklulukları konusunda derin kaygıları olduğunu’ belirtiyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum