Çocuklara kodlamayı nasıl sevdirebiliriz?

Çocuklara kodlamayı nasıl sevdirebiliriz?

Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza kodlamayı nasıl sevdirebiliriz?

Dünya dijitalleşiyor ve yazılım sektörünün önemi sürekli artıyor. Her geçen gün bu sektörde yeni ve farklı iş imkanları doğuyor. Hal böyle olunca da aileler çocuklarını küçük yaşta programlamaya alıştırmak istiyor. Türkiye ve diğer ülkelerde çocuklara program yazılımını sevdirebilmek için yaygın olarak kullanılan kaynaklar ise sınırlı.

Oyuncaklar ve kitaplar

Çipine kod yazılabilen ya da hazır bir programla yönetilebilen oyuncakların sayısı giderek artıyor. 'Lego' ve 'letsstartcoding' gibi firmalar aldıktan sonra kod yazarak yönetebileceğiniz oyuncaklar ve robotlar sunuyor.

Bu oyuncakların ya da modellerin çoğunda USB'yle bilgisayarınıza bağlayarak bilgisayarda yazdığınız kodu üzerinde derleyip çalıştırabileceğiniz çipler bulunuyor.

Kitaplarda da "Star Wars Coding Projects Using Scratch", "Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software" ve "Super Scratch Programming Adventure!" gibi yabancı kaynaklar mevcut. Bu kitaplar MIT'nin Scratch platformu ya da Microsoft, Facebook ve Amazon gibi dev firmaların desteklediği code.org platformu üzerinden çocuklara programlamayı oyunlaştırarak öğretmeye çalışıyor.

Site ve platformların Türkçe çevirileri olsa da Türkçe kaynaklı bir kitap veya oyuncak bulmak pek mümkün değil. Yine de Maltepe ve Yeditepe üniversitelerinde programlama dersleri veren Zafer Demirkol'un yazdığı kitap "Çocuklar İçin Kodlama" gibi örneklere de rastlamak mümkün.

Web siteleri ve platformlar

Çocuklara kodlamayı eğlenceli hale getirmeyi amaçlayan onlarca farklı web sitesi bulunuyor. Bunların arasında en bilindikleri Türkçe seçenekleri de olan "Scratch", "code.org" ve "Codecombat". Bunlar dışında "Tynker" ve "Code Academy" gibi İngilizce siteler de var.

Türkiye'de ise daha çok para karşılığı bire bir veya grup halinde programlama dersi veriliyor. Ancak "Kodris" gibi internet üzerinden eğitimi amaçlayan Türkçe girişimler de yok değil.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.