Çok eşliliği savunan GATA Başhekim Yardımcısı Edizer görevden alındı

Çok eşliliği savunan GATA Başhekim Yardımcısı Edizer görevden alındı

GATA Hastanesi'nde başhekim yardımcısı olarak görev yapan Dr. Ali Edizer, çok eşliliği savunduğu videonun ardından görevden uzaklaştırıldı.

Eski adıyla GATA, yeni adıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başhekim yardımcısı olarak görev yapan Dr. Ali Edizer, çok eşliliği savunduğu videonun ardından sözleşmesi feshedilerek görevden uzaklaştırıldı.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Dr. Ali Edizer hakkında inceleme başlattı.

Ne olmuştu?

Edizer, sosyal medya üzerinden paylaştığı bir videoda "Yapmayın, etmeyin kardeşim. Dün işittim, gül gibi bir yuva yıkılıyor. Niye yıkılıyor koca aldattı diye. Ayıptır, günahtır. Oğlum neden aldatıyorsunuz? Allah'u Teala size ruhsat vermiş. Bir başkasını seviyorsanız, onu da alın. İnsan yuvasını yıkar mı? Medeni kanunla zaten mücadele ediyoruz. Ama bizi bacılara mahçup etmeyin” demişti.

Edizer, bunun ardından “İslâm ne diyorsa o. İçerideki veya dışarıdaki gâvur güruhunun çıkardığı gürültünün sinek vızıltısı kadar kıymeti yok. Kimse ne Allah'a (cc) kulluk ederek - hâşâ - mülküne bir şey ilâve edebilmiştir ne de en şedît cürümlerle bir şey eksiltebilmiştir...” mesajı paylaşmıştı.

Videonun sosyal medyada yayılmasının ardından Dr. Edizer'e bazı kesimler tepki göstermişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir görüşme yaptığını ifade etmişti:

"Sosyal medya paylaşımları nedeniyle GATA'nın Başhekim Yardımcısı Ali Edizer'e partimizde ve kamuoyunda duyulan büyük rahatsızlığı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ilettim. Sn. Bakan duyduğu rahatsızlığı ifade etti, yarın gereğinin yapılacağını iletti. Konun takipçisi olacağız."

Tepki çeken ifadeler ayrıca HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un soru önergesiyle Meclis’e taşınmıştı.

İslam'da çok eşlilik

İslam dininde çok eşliliğe 4 eşe kadar müsade edildiği biliniyor. Diyanet İslam Ansiklopedisi'nde, İslam'da çok eşliliğe dair şu bilgiler yer alıyor:

"İslâm dini tek evliliği teşvik etmekle birlikte prensip olarak çok evliliği yasaklamamıştır. Ancak zorlaştırıcı birtakım kayıt ve şartlardan başka ona bir üst sınır getirmiş ve en çok dört kadınla evlenmeye izin vermiştir. Konu ile ilgili olarak Kur’ân-ı Kerîm’de, “Eğer velisi olduğunuz mal sahibi yetim kızlara haksızlık yapmaktan korkarsanız hoşunuza giden kadınlarla iki, üç ve dörde kadar evlenebilirsiniz. Şayet aralarında adaletsizlik yapmaktan endişe ederseniz bir tane almalısınız veya sahip olduğunuz câriyelerle yetinmelisiniz. Doğruluktan sapmamanız için en uygun olan yol budur” (en-Nisâ 4/3) denilmektedir. Öte yandan Hz. Peygamber, beş hanımla evli olarak İslâmiyet’i kabul eden Nevfel b. Muâviye’ye birisini bırakmasını (Beyhakī, VII, 184), sekiz hanımlı Kays b. Hâris ile (İbn Mâce, “Nikâḥ”, 40) on hanımlı Gaylân b. Seleme’ye de (Tirmizî, “Nikâḥ”, 33) dörtten fazla olan hanımlarını boşamalarını emretmiştir."

Dr. Erdizer'in ifadelerinin bu kapsamda bir fikir açıklaması olarak 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirilmemesi ve sözlerinin ardından görevden alınması, hakkında inceleme başlatılması dikkat çekti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum