Cuma Gecesi Gökyüzünde Görsel Şölen Var

Cuma Gecesi Gökyüzünde Görsel Şölen Var

Meteor yağmuru şölenini kaçırmak istemeyenler, perşembe ve cuma gecesi uykusuz kalacak.

992 yılından beri görülen Perseid meteor yağmurları, bu yıl 11 ve 12 Ağustos geceleri ışık kirliliğinin etkilemediği, hava koşullarının uygun olduğu yerlerden çıplak gözle görülebilecek. Perseid meteor yağmurları, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşuyor.

Hızı saatte 216 bin kilometreye kadar ulaşabiliyor

Dünya'nın yörüngesi her yıl Güneş'in etrafında dönüşü sırasında sözkonusu kozmik toz bulutuyla kesişiyor. Yeryüzünün kütle çekim etkisiyle burada bulunan gök taşları atmosfere girerek yanıyor. Gök taşlarının hızı saatte 216 bin kilometreye kadar ulaşabiliyor. Perseid bu özelliğiyle en hızlı meteor yağmarları arasında anılıyor.

Meraklısı Perseid meteor yağmurlarının Dünya atmosferine girişini çıplak gözle izleyebilecek. Almanya Meteoroloji Dairesi'nden Andreas Friedrich, Cuma gecesi için bulutsuz gökyüzünün yalnızca Brandenburg eyaletinin doğusu ve kısmen Saksonya ve Bavyera için geçerli olduğunu bildirdi.Taşların atmosferde iz bırakarak kül olması halk arasında "yıldız kayması" ifadesiyle de anılıyor. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden dolayı meteor yağmuru Perseid adını taşıyor.

Jüpiter'in etkisiyle 'yıldız kayması'nı artıracak

Alman astronom Ulrich Keller Jüpiter'in de etkisiyle bu yıl meteor yağmurunun daha farklı olacağını söyledi. Astronomun verdiği bilgilere göre Jüpiter'in yörüngesi 12 yılda bir Perseid meteor yağmuruyla kesişiyor. Jüpiter'in kütle çekimi Dünya'ya doğru savrulan taşların sayısının artmasına yol açacak. Bu, her yıl olduğundan daha fazla yıldız kaymasının gözlenmesini sağlayacak.

Meraklısı nasıl izleyebilir?

Meraklısı Perseid meteor yağmurlarının Dünya atmosferine girişini çıplak gözle izleyebilecek. Almanya Meteoroloji Dairesi'nden Andreas Friedrich, Cuma gecesi için bulutsuz gökyüzünün yalnızca Brandenburg eyaletinin doğusu ve kısmen Saksonya ve Bavyera için geçerli olduğunu bildirdi.

Nereden daha iyi görebiliriz?

Karanlık… Mümkün olduğu kadar karanlık bir yere kaçmakta fayda var. Bir tepeye çıkın, sırtınızı çimenlere yaslayın ve görsel şölenin tadını çıkarın. Şehir ışıkları gökyüzünü çok fazla aydınlattığı için birçoğunu görmenize engel olacaktır. Eğer başka seçeneceğiniz yoksa gözünüzü karanlığa alıştırmaya çalışın, etraftaki sokak lambasını elinizle engelleyin ve gözünüze bir şekilde ışık gelmemesini sağlayın. Böylelikle daha fazlasını görebilirsiniz.

Saat kaçta görebiliriz?

Perseus (Kahraman) takımyıldızı, yani göktaşı yağmurunun kaynak noktası gece yarısı ortaya çıkıyor. Dolayısıyla gece yarısından sonra çok daha rahat görebilirsiniz. Fakat havanın karanlık olduğu her saat uygun olacaktır.

Nereye bakmalıyız?

Perseus (Kahraman) takımyıldızı gece yarısı Kuzeydoğu bölgesinde bulunuyor. Fakat bu sadece başlangıç noktası (ilk fotoğrafta görüldüğü gibi). Dolayısıyla her yönde onları görmeniz mümkün.

Teleskoba, dürbüne ihtiyacım var mı?

Bir göktaşı yağmurunu izlemenin en keyifli olayı hiçbir ekipmana ihtiyaç duymamanız. Hatta ekipman kullanmamanız gerekiyor. Çünkü bu olay saniyeden de kısa süreli bir olaydır. Siz daha evet gördüm deyip dürbünü çevirene kadar yanıp gider. En güzeli, en geniş alanı görebileceğiniz şekilde uzanıp tüm gökyüzünü seyretmektir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.