Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Berlin zirvesi önemli bir fırsat

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Berlin zirvesi önemli bir fırsat

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Berlin Zirvesi, Libya'da çatışmaların durması ve siyasi çözüm için önemli bir fırsattır" dedi.

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen konferans sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından konferansla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin vekalet savaşlarına karşı barışçıl politikasını devam ettireceğini belirten Kalın konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: 

"Berlin Zirvesi, Libya’da çatışmaların durması ve siyasi çözüm için önemli bir fırsattır. Cumhurbaşkanımızın etkin ve çok yönlü diplomasisi, Türkiye’yi sürecin kilit aktörlerinden biri yapmıştır. Türkiye, vekâlet savaşlarına karşı yapıcı ve barışçıl politikasını sürdürecektir."

Liderler zirvede hangi mesajları verdi?

Zirve öncesi konuşan Avrupalı liderler, ülkede kalıcı barış sağlanması için 'dış güçlerin el çekmesi' gerektiğine vurgu yaptı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı zirvede, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya'nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedefleniyordu.

Boris Johnson: Vekalet savaşları sona ermeli

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Libya'da yaşanan şavaşı 'vekalet savaşı' olarak nitelendirdi.

Zirve öncesinde konuşan Johnson, "Temelde dış güçler tarafından yönetilen bir vekalet savaşı ile uğraşıyoruz. Bir tarafta Rusya ve Mısır, diğer tarafta Türkiye ve diğerleri var...Libya halkı yeterince acı çekti. Ülkenin artık ileri gitmesinin zamanı geldi" ifadesinde bulundu.

Macron: Türkiye, Libya'ya Suriyeli savaşçı göndermeye son vermeli

Zirvede konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'den Libya'ya asker göndermemesini istedi.

Macron, "Trablus kentine Suriyeli ve yabancı savaşçıların getirilmesinin beni ne kadar endişelendirdiğini dile getirmek zorundayım. Bunun sona ermesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu.

Guterres: Yabancı aktörlerin de dahil olması derin ve yıkıcı bir çatışma yarattı

Berlin'de düzenlenen uluslararası zirvenin açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres, Libya'nın yabancı aktörlerin de dahil olmasıyla birlikte derin ve yıkıcı bir çatışmaya sürüklendiğini ifade etti.

Libya'da askeri çözümün mümkün olmadığını vurgulayan Gutteres,"Tüm ülkeyi saracak bir iç savaşı engellemek için şimdi acilen ve kararlı bir şekilde harekete geçmeliyiz." ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri, Libya'daki çatışmanın kabusa dönüşebileceğine ve ülkeyi bölebileceğine işaret ederek sonuçlarının daha fazla terör, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı olacağına vurgu yaptı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.