Dağıstan'da İsraillileri hedef alan havaalanı baskınıyla ilgili neler biliniyor?

Dağıstan'da İsraillileri hedef alan havaalanı baskınıyla ilgili neler biliniyor?

İsrail'den gelen uçağa karşı yapılan protestolar nedeniyle Mahaçkale'de 60 kişi gözaltına alındı.

Rusya'ya bağlı Dağıstan bölgesinde İsrail'in Gazze'de binlerce sivili katletmesine öfkelenen yüzlerce kişi Pazar günü Tel Aviv'den gelen bir uçağın inişi sırasında havaalanını bastı.

Protestoculardan bazılarının piste ulaşması ve bazılarının da Yahudi karşıtı sloganlar atması üzerine Mahaçkale Havaalanı'nda uçuşlar durduruldu.

Havaalanında protestocular ve polis arasında çıkan çatışmaların ardından en az 60 kişi gözaltına alındı.

Süreç nasıl gelişti?

- Flightradar24'e göre Pazar günü yerel saatle 19.00'da İsrail'in Tel Aviv kentinden kalkan Rus Red Wings havayolu şirketine ait bir uçak Mahaçkale Havaalanı'na indi.

- Yüzlerce protestocu güvenliği aşarak piste ulaştı ve park halindeki uçağın etrafını sardı. Sosyal medyada yayınlanan videolarda kalabalığın cam kapıları kırdığı ve havalimanı içinde koştuğu görülüyor. Öfkeli kalabalıktan bazı kişiler Yahudi karşıtı sloganlar atıyor, Filistin bayrakları sallıyor ya da gelen yolcuların pasaportlarını kontrol ederken görüntülendi.

- Güvenlik yetkililerine göre protestocular saat 22.00 civarında pistten çıkarıldı.

- İsrailli medya kuruluşlarının İsrailli güvenlik yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, İsrailli yolcular o esnada koruma altına alındı.

- Rus medya kuruluşu Sota'ya göre, aktarma yapan uçak varıştan iki saat sonra Moskova'ya gitmek üzere yeniden havalandı.

- Associated Press haber ajansına göre, Rusya İçişleri Bakanlığı Pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Olaylara karışan 150'den fazla kişinin tespit edildiğini, bunlardan 60'ının gözaltına alındığını" ancak henüz herhangi bir resmi suçlama yapılıp yapılmadığının belli olmadığını söyledi.

Olaylar nerede meydana geldi?

Protesto, Rusya'ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti'nin en önemli havaalanı olan Mahaçkale Havaalanı'nda gerçekleşti. Dağıstan'ın başkenti ve en büyük şehri olan Mahaçkale, Dağıstan'ın Hazar Denizi'ne bakan kıyısında yer alıyor.

Ölen veya yaralanan kimse var mı?

AP'ye göre ikisi ağır olmak üzere yirmi kişi yaralandı. Yaralananlardan dokuzu kalabalıkla çatışan polis memurlarıydı.

Sahadaki son durum nedir?

Agence France-Presse'e göre Rusya'nın havacılık ajansı Rosaviatsiya, Mahaçkale Havaalanı'nın Salı gününe kadar kapalı kalacağını açıkladı. Daha önce de Mahaçkale Havalanı ve havalanından yapılan tüm uçuşların 6 Kasım'a kadar askıya alınacağı belirtilmişti.

Rusya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre havaalanı "artık tamamen güvenlik güçlerinin kontrolü altında".

Rosaviatsiya, gelen uçuşların yakınlardaki havaalanlarına yönlendirildiğini söyledi.

İnsanlar ne dedi?

Pazar gecesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Rus kolluk kuvvetlerinin "Yahudilere yönelik vahşi kışkırtmalara karşı kararlılıkla hareket etmesini" bekliyor.

Rusya hükümeti Telegram aracılığıyla protestocuları "yasa dışı eylemlere devam etmemeleri ve havaalanı çalışanlarının işlerine müdahale etmemeleri" konusunda uyardı.

Dağıstan Baş Müftüsü Şeyh Ahmad Afandi, bölge sakinlerine "öfkelerini" anladığını ancak meselenin bu şekilde çözülemeyeceğini söyledi. Telegram'da paylaşılan bir videoda Afandi, bölge sakinlerinden toparlanmamalarını ve "azami sabır ve sükunet" göstermelerini istedi.

Bir Beyaz Saray sözcüsü olayı kınayarak ABD'nin "dünya çapında antisemitizmin arttığına şahit olduğumuz şu günlerde tüm Yahudi toplumunun yanında olduğunu" söyledi.

Bölge hakkında ne biliyoruz?

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Dağıstan 50'den fazla farklı millet ve etnik kökene ev sahipliği yapmaktadır. Bölge, "Diller Dağı" ya da "Milliyetler Dağı" olarak da bilinir.

Yaklaşık 1000 yıl önce İslam'ın Rusya'ya açılan kapısı olan Dağıstan'da 2007-2017 yılları arasında Rusya'ya karşı silahlı bir ayaklanma ve yaşanmıştı.

Dağıstan şu anda Hazar Denizi'nden Rusya'nın kalbine uzanan büyük petrol ve doğal gaz boru hatlarına ev sahipliği yapıyor.

Kremlin olaylar hakkında ne dedi?

Rusya Pazartesi günü havaalanındaki şiddet olaylarından "dış müdahale" sorumlu tuttu.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Mahaçkale Havaalanı'nda dün meydana gelen olaylar büyük ölçüde dış müdahalenin sonucudur" dedi.

Peskov Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, "Gazze Şeridi'nde yaşananların dehşetini -insanların, çocukların, yaşlıların ölümünü- gösteren TV görüntülerinin arka planında, düşmanların durumdan faydalanması ve provoke etmesi çok kolay" dedi.

Kremlin "dış müdahale" iddiasına ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.

Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü savunma bakanı ve istihbarat şefleri de dahil olmak üzere üst düzey danışmanlarıyla "Batı'nın Orta Doğu'daki olayları Rus toplumunu bölmek için kullanma girişimlerini" görüşmek üzere bir toplantı yapacağını da sözlerine ekledi.

Devlet medyası daha önce Dağıstan valisinin "bu eylemi başlatanlar, Ukrayna topraklarından organize eden düşmanlarımızdır" dediğini aktarmıştı.

Rusya'nın Filistin-İsrail savaşına ilişkin tutumu nasıl?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını kınarken İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukayı Nazi Almanyası'nın kuşatmasına benzetmişti.

Uzmanlar Putin'in "İsrail yanlısı olmadığını" ve çatışmanın tırmanarak dünyanın dikkatini Rusya-Ukrayna savaşından başka yöne çekmesini istediğini öne sürüyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.