Danimarka askerlerini Mali'den çekiyor

Danimarka askerlerini Mali'den çekiyor

Danimarka yönetimi, Mali cuntasının açıklaması sonrasında ülkede bulunan askerlerini geri çekme kararı aldı.

Danimarka yönetimi, Mali cuntasının açıklaması sonrasında ülkede bulunan askerlerini geri çekme kararı aldı.

Açıklama, Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod'dan geldi.

Kofod, kendilerinin Mali'nin talebiyle bölgeye asker gönderdiğini ancak Mali cuntasının kendilerine "kirli bir siyasi oyun oynadığını" savundu.

Bu şartlar altında Mali'de kalamayacaklarını belirten Kofod, kısa bir süre içerisinde askerlerinin Mali'den çekileceğini dile getirdi. Kofod, Mali cuntasını da sert sözlerle eleştirdi.

Danimarka güçlerinin birkaç hafta içerisinde Mali'yi terk etmesi bekleniyor.

Öte yandan Danimarka ile yaşanan gerilimin, başta Fransa olmak üzere Avrupalı güçlerle Mali yönetimi arasındaki krizi de derinleştirdiği göze çarpıyor.

Danimarka bölgeye konuşlanmıştı

Danimarka ordusu, 90 askerle Avrupalı güçlerin Mali'deki Takuba misyonuna dahil olmuştu.

Danimarka ordusundan 18 Ocak günü yapılan açıklamaya göre, 90 kişiden oluşan askeri birlik, ülkenin doğu kesimindeki Menaka'ya konuşlanmıştı.

Danimarka güçlerinin görev süresinin 2023 yılı başına kadar devam etmesi bekleniyordu. Misyonun görev kapsamı, bölgedeki cihat yanlısı gruplara karşı savaşa dahil olmak ve Mali-Nijer hattını korumak olarak açıklanmıştı.

Mali cuntası ise Danimarka güçlerinin herhangi bir izin almadan Mali'ye konuşlandığını belirterek, Danimarka güçlerinin ülkeyi derhal terk etmesini istemişti.

Rus paralı askerlerin Mali'de konuşlanmaya başlamasının ardından Almanya ve Fransa, özellikle ülkenin kuzeyinden askerlerini çekmeye başlamıştı.

Avrupalı ülkelerin katılımıyla teşkil edilen Takuba misyonu bünyesinde Hollanda, Estonya, İsveç, Norveç, Belçika, Çekya, Portekiz, İtalya ve Macaristan bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.