Demirtaş'a 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' nedeniyle hapis cezası

Demirtaş'a 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' nedeniyle hapis cezası

Selahattin Demirtaş'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar verildi.

HDP'nin Edirne Cezaevi'ndeki eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın 2015 yılında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada karar verildi ve Demirtaş 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırköy 46. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Selahattin Demirtaş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken avukatları da salonunda hazır bulundu.

Savcı: Eleştiri sınırları aşıldı

Mahkeme heyeti kararını açıklamadan önce savcı mütalaasını açıkladı.  Demirtaş'ın "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteyen Cumhuriyet Savcısı, Demirtaş'ın açıklaması ve ifadelerinin kabul edilebilir eleştiri ve ifade özgürlüğünü aştığı değerlendirilmesinde bulundu.

Savcılık mütaalasında "sanığın söylemiş olduğu ifadelerin görüş, açıklama ve eleştiri sınırını aştığı belirtilerek söz konusu ifadelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğü 10. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği" kaydedildi ve Demirtaş'ın en ağır cezayı gerektiren suçtan cezalandırılması istendi.

Mütalaanın açıklanmasının ardından son savunması sorulan Demirtaş ise iki defa Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu, yıllardır siyaset yaptığını belirterek Cumhurbaşkanı ve Başbakanı hedef almadığını, hükümeti eleştirdiğini ifade etti. Demirtaş, "Hükümeti eleştirmek demokratik toplumun görevidir" diye konuştu.

Demirtaş'ın avukatlarının da söz almasından sonra duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

Kaynak: DW Türkçe

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.