Denizde gerginlik: Rusya iki Kuzey Kore gemisini alıkoydu

Denizde gerginlik: Rusya iki Kuzey Kore gemisini alıkoydu

Rusya, karasularında kaçak avlanan iki Kuzey Kore gemisini alıkoyduğunu ve buradaki 80’in üzerindeki denizciyi gözaltına aldığını açıkladı.

Rusya Sahil Güvenlik birimleri, iki adet Kuzey Kore teknesinde 80'den fazla Kuzey Koreliyi gözaltına aldıklarını açıkladı.

Rusya kıyıları açıklarında, izinsiz ve yasaya aykırı şekilde balık avladığı gerekçesiyle tekneler durdurulmaya çalışıldı. Birinden Rus Sahil Güvenlik botuna ateş açıldı. Olay sırasında üç Rus görevli yaralandı.

Kuzey Kore'den henüz olayla ilgili bir açıklama gelmedi. Ancak Rusya Dışişleri Bakanlığı "olayla ilgili ciddi endişelerinin olduğunu" duyurarak Kuzey Kore'nin Moskova Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) iki tekneye toplam 11 deniz motorunun eşlik ettiğini ve Kore Yarımadası, Rusya ve Japonya arasında kalan Yamato sahillerinde durdurulduklarını açıkladı. Tekneler sahilden yaklaşık 370 kilometre açıkta, Rusya'nın kara sularında yakalandı.

Rus Interfax haber ajansına göre FSB, teknelerin mürettebatıyla birlikte Rusya'nın Nakhodka Limanı'na çekildiği bilgisini verdi.

Müttefik iki ülke arasında, bu bölgede yaşanan kara suları ihlâli ilk kez olmuyor. Daha önce de benzer anlaşmazlıklar yaşanmıştı. Kuzey Kore de kara sularına girdiğini söylediği Rus teknelerine el koymuştu. Temmuz ayında, el koyduğu teknelerden birindeki Rus balıkçıları gözaltına almıştı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.