Dera'da Esed rejimi saldırıyor, ağır çatışmalar sürüyor

Dera'da Esed rejimi saldırıyor, ağır çatışmalar sürüyor

Suriye'nin güneyindeki Dera'da rejimle muhalif güçler arasındaki çatışmaların şiddeti artıyor.

Suriye'nin güneyinde yer alan Dera'da muhalif güçler şehrin güneybatı bölgesinde ilerleyerek Menşiyye'yi el geçirmiş ve rejime ağır bir darbe vurmuştu. Menşiyye'nin ardından bölgenin kuzeyindeki yer alan Sicne'ye muhaliflerin ilerleyişi sürmüştü ve çatışmalar devam ediyordu.

Beklenen saldırı başladı

Esed rejimi bu ilerleyişin ardından Dera'da bombardımanlarını sıklaştırmıştı. Ağır bir şekilde hedef alınan şehirde rejimin yeni bir operasyon başlatmak için yığınak yaptığı belirtiliyordu. Uzun süredir beklenen saldırıya Esed rejimi geçtiğimiz günlerde başladı.

Saldırı öncesi Dera'yı napalm bombalarıyla de hedef alındı. Aynı zamanda varil bombalarıyla da ağır biçimde vurulan şehirde oluşan tahribat görüntülere yansıdı.


Dera'da yıkım ciddi boyutlarda

Şehre yönelik kara saldırısının beşinci gününde Esed rejimi ciddi bir ilerleme sağlayabilmiş değil. Ancak rejimin gerçekleştirdiği bombardımanlar sonucu bölgede oluşan yıkım ciddi boyutlarda. Şehirde bulunan grupların yanı sıra Kuneytra başta olamk üzere civar bölgelerden birçok grup şehri savunmak için cephe hatlarına gelmişti. Bölgeye gelen Özgür Suriye Ordusu grupları şehrin doğusundaki Naime bölgesine konuşlanarak "Rusu Sufuf" operasyon odasını teşkil etti. Esed rejimi şehre doğu yönü ağırlıklı olmak üzere karadan ilerlemeye çalışırken batıda yer alan Menşiyye'de de ağır çatışmalar devam ediyor. Bölgede son durum şu şekilde:

Iraklı milisler da bölgede

Şehrin doğusunda süren çatışmalara Iraklı Şii milisler de katılıyor. Rejim güçlerinin bölgede insan ve ekipman kayıplarının fazla olduğu belirtiliyor. Iraklı milis gruplardan "İmam Hüseyin Tugayı" komutanı Felah El Ceburi bu çatışmalarda öldürüldü.

Zebadani ve Madaya saldrısına katılan komutan öldürüldü

Esed rejimi güçleri doğudaki Filistin kampı ve endüstriyel bölge üzerinden şehirde ilerlemeye çalışıyor. Dera'daki saldırıda rejime bağlı 4. Tümen ilk saflarda bulunuyor. Zebadani ve Madaya'daki rejim saldırılarına nezaret eden Yarbay Ahmed Tacu da bölgede "Bunyan El Mersus" güçlerince öldürüldü.

Her iki taraftan da birçok kişi yaşamını yitirdi

Bölgenin doğusundaki endüstriyel bölgenin bitişiğindeki Hava İstihbarat binası çevresinde sıklaşan çatışmalarda rejime ait birçok tank ve zırhlı araç imha edildi. Rejim saldırıları, muhaliflerin sert direnişi sonrası bir süre geçici olarak dururken her iki taraftan da birçok kişi öldü. Çatışmalarda 3 muhalif komutanın öldüğü ifade edildi.

TOW atışı ile tank ve Şilka vuruldu

Bölgede çatışmalar sürerken ÖSO grupları da bölgeye doğru ilerleyişini ve Dera savunmasına katılmayı sürdürüyor. "Bunyan El Mersus" grubu bölgde rejime ait bir tankı vurarak imha ettiklerini açıkladı. Bölgede aynı grup TOW atışları ile bir tank ve Şilka araç da vuruldu.


Lübnanlı Şii milis komutanı öldürüldü

Rejim bölgede ilerleme kaydedememesinin ardından şehri ağır şekilde bombaladı. Lübnanlı Şii milis grubu Baas Tugayları'nın bir komutanı Hüseyin Ali Rabiha bölgede öldürüldü. 

Muhalifler bir rejim konvoyunu toplarla vurdu

Muhalif gruplardan "Şebab Es Sünne" bölgenin kuzeyindeki Namer'de rejim birliklerini toplarla vurdu ve bir rejim konvoyuna ağır zarar verdi.

Rejim sivilleri hedef alıyor

Esed rejiminin saldırılarında siviller de hedef alınmaya devam ediyor. Mültecilere ev sahipliği yapan bir okulu hedef alan saldırıda birçok kadın ve çocuk yaşamını yitirdi.

Rejim hava üssü vuruldu, çatışmalar sürüyor

Muhalifler rejimin bölgeyi hedef aldığı helikopterlerin kalktığı Merc Ruhayyil Hava üssünü füzelerle hedef aldı. Dera'da çatışmalar yoğun şekilde sürüyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.