Deyr ez Zor'da rejimin ölüm kalım savaşı

Deyr ez Zor'da rejimin ölüm kalım savaşı

Son bir yılın en büyük saldırısı, şehirdeki Beşar Esed yanlılarının varlığını sonlandırabilir.

15 Ocak'ta IŞİD, Deyr ez Zor kentindeki rejim kontrolündeki bölgeyi ikiye bölen yeni bir saldırı başlattı. 

Doğu Suriye'de bulunan şehir, Haziran 2014'den beri Beşar Esed rejimi ve IŞİD'in bölünmüş kontrolünde bulunuyor.

Bölge ​iki buçuk yıldır taraflar arasında çatışmalara sahne oluyor ve kent merkezindeki insani kriz devam ediyor.

Irak ve Suriye'de çok fazla cephede savaş yürüten IŞİD, şehirde yeni bir saldırı başlatacak yeterli gücü toplayabilmiş gözüküyor.

IŞİD, başlattığı saldırı dalgasının ardından rejimin elindeki kuşatılmış bölgeyi ikiye bölmeyi başardı. Deyr ez Zor Havalanı ve iki mahallenin bulunduğu bölge, şehirdeki yoğun nüfusu içeren rejim kontrolündeki batı mahallelerinden tamamen koptu. 

Haritada son durumu görmek mümkün:



40 binden fazlası çocuk olmak üzere 93 bin kişinin şehrin rejim kontrolündeki bölgelerinde yaşadığı düşünülüyor. IŞİD'in uzun süredir devam eden kuşatmasından dolayı, bölgede yiyecek ve sağlık malzemelerine ulaşım oldukça zor. 

IŞİD'in yayınları

IŞİD'e bağlı haber ajansı Amak, yakalanan rejim askerlerinin takasta kullanıldığını duyurdu. Ayrıca yayınlanan video ve görsellerde, rejim tanklarına karşı kullanılan anti-tank silahlar yer aldı.

Amak tarafından Ocak ayının başında yayınlanan infografikte, 2016 yılı boyunca 1112 adet canlı bomba saldırısı yapıldığı bilgisi yer almıştı. Bu saldırıların 36'sı Dey ez Zor bölgesinde gerçekleştirildi.

Amak, son saldırıdan anların yer aldığı çok sayıda video ve fotoğraf paylaştı. 16 Ocak'ta IŞİD'in Deyr Zor Havaalanı'nın batısında kilit yerleri ele geçirdiği, birlikleri taşıyan bir otobüs ve diğer üç aracın imha edildiği duyuruldu. Amak'a göre hava üssü hızlı bir şekilde dört koldan kuşatıldı ve yaklaşık olarak 40 rejim askeri çatışmanın ilk saatlerinde öldürüldü.

18 Ocak'ta Amak, IŞİD'in elektrik trafo merkezini ve hava üssünün kuzey batısındaki binaları ele geçirdiğini açıkladı. Devamında ise Suriye rejimine ait bir sahra hastanesinin ele geçirildiği duyurularak, fotoğraflar yayınlandı.

19 Ocak ve 20 Ocak'taki açıklamalarda ise topçu alanının ve bir tankı imha olduğu belirtildi.

Rus uçakları, rejim birliklerine destek olmak için şehri hedef alan düzensiz saldırılar gerçekleştiriyor. Amak tarafından 21 Ocak'ta yayınlanan videoda, Rus hava saldırıları nedeniyle oluştuğu iddia edilen bir enkaz yığını gösterildi.

Videodan bir ekran görüntüsü:

Büyük bir saldırı dalgası

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 2014 yılından beri Deyr ez Zor çevresindeki çatışmalardan düzenli raporlar geçiyor. Verilere göre IŞİD, 2016 yılının başlarından beri bölgedeki en önemli saldırısını başlatmış bulunuyor.

ABD-Rusya arasında krize neden olan saldırı

IŞİD'in Deyr Zor şehri kırsalında bulunan petrol kuyularından önemli bir gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Ve bu petrol sahaları sık sık ABD uçakları tarafından hedef alınıyor. IŞİD'in büyük bir saldırı dalgası başlattığı bu ay içinde dahi petrol sahaları hedefteydi.

ABD'nin Deyr ez Zor'daki hava saldırıları bilindiği gibi 2016 yılının Eylül ayında büyük bir krize yol açmıştı. Amerikan uçakları yanlışlıkla rejim askerlerini hedef almış ve bu durum Rusya tarafından şiddetli bir tepkiye yol açmıştı. ABD Savunma Bakanlığı, "IŞİD hedefi olduğunu sanıyorduk" açıklamasında bulunsa da saldırı bilinçli bir 'mesaj' olarak değerlendirildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.