Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşıyla deprem sürecini görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşıyla deprem sürecini görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın Çavuşoğlu’nu arayarak ABD'nin desteğinin sürdüğünü ifade ettiğini ve yardım sağlamak için devam eden çabaların nasıl sürdürebileceğini görüştüklerini kaydetti.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, Price, günlük basın toplantısında ABD’nin deprem sonrası Türkiye ve Suriye’ye yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Aralarında en az 3 ABD vatandaşının da bulunduğu 15 binden fazla can kaybı olduğunu söyleyen Price, Antony Blinken’ın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu aradığını da açıkladı.

Price, "Bakan Blinken, Çavuşoğlu ile görüşmesinde ABD’nin devam eden desteğini bildirdi ve hem Türkiye hem de Suriye'ye yardım sağlamak üzere çabalarımızın nasıl sürdürebileceğini ele aldı" dedi.

Görüşmenin, Türkiye’nin ABD'den daha fazla ne yardım talep ettiğini öğrenmeyi amaçladığını söyleyen Price, "Bu nedenle Bakan Blinken, ikinci kez telefon açmanın ve Dışişleri Bakanı ile hükümetinin neye ihtiyacı olduğunu, ABD'nin bu çabada nasıl bir ortak olmaya devam edebileceğini ve sınırın her iki tarafındaki çalışmalara, Türk müttefiklerimizin üstlendiği çabalara ve Suriye halkını kurtarma ve nihayetinde yeniden inşa etmelerine yardımcı olma çabalarına desteğimizi nasıl iki katına çıkarabileceğimizi konuşmanın önemli olduğunu düşündü" diye konuştu.

Türkiye’nin taleplerinin ne olduğu sorusuna ise Price, "İhtiyaçlarını dile getirmeyi Dışişleri Bakanı (Çavuşoğlu) ve Türk müttefiklerimize bırakıyorum ancak Dışişleri Bakanı, Bakan Blinken'e bazı detaylar verdi. Türkler’in ortaya koyduğu ihtiyaçları karşılamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız’’ yanıtını verdi.

"Çok geçmeden Türkiye için ilave insani yardımdan ve sınırın her iki tarafında atacağımız ilave adımlardan söz edebilecek konuma geleceğimizi düşünüyorum" diye konuşan Price, şu anda arama ve kurtarma operasyonlarının akut aşamasının sürdüğüne, zaman içinde farklı aşamalara geçildikçe, müttefik Türkiye ve Suriye halkının ihtiyaçlarının gelişeceğine vurgu yaptı.

Price, "Dolayısıyla angajmanımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Daha fazla ne sağlayabileceğimizi belirliyoruz ve çok geçmeden bu konuda söyleyecek daha fazla şeyimiz olacağını umuyorum. Ne kadar sürerse sürsün bu müdahaleye katılmaya devam edeceğiz. Türkiye müttefikimizdir" dedi.

ABD’nin sağladığı yardımların, Türkiye’nin şu anda sahada en çok ihtiyaç duydukları şeylere özel olarak uyarlandığından emin olmak istediklerine de dikkat çeken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Bizim tarafımızdan bakıldığında, son birkaç gündür her gün ek yardım sağladığımız görülüyor. ABD’den büyük kargo uçakları, ihtiyaç duyulan personel, ekipman ve malzemeleri karşılamak üzere Türkiye'ye iniş yaptı. Bu, acil arama ve kurtarma aşamasında devam edecek. Biz bu olaya müdahalenin farklı aşamalarına geçerken de devam edecek" diye konuştu.

Ned Price, Türkiye’ye yardımların son ayrıntılarını da paylaştı. Afet yardım müdahale ekibinin, yüksek eğitimli iki kentsel arama ve kurtarma ekibi, özel ekipman ve köpekler dahil yaklaşık 200 kişiden oluştuğunu belirten Price, "Acil durum müdahale ekipleri, tehlikeli madde teknisyenleri, mühendisler, lojistik yetkilileri, sağlık görevlileri ve planlamacıların yanısıra 170 bin pound (77 ton) ağırlığında özel araç ve ekipman da bölgeye ulaştı" dedi.

Ayrıca beton kırıcılar, jeneratörler, tıbbi malzemeler, çadırlar, su ve su geçirmez arıtma sistemleri gönderdiklerini söyleyen Amerikalı sözcü, "ABD helikopterleri, yıkımın boyutu göz önüne alındığında, kurtarma personelinin erişilmesi zor bölgelere ulaşmasına yardımcı oluyor" bilgisini verdi.

Kurtarma çalışmalarına katılabileceğini umdukları ek yardım ekipmanlarını bölgeye yeniden konumlandırdıklarını kaydeden Price, "Mevcut insani yardım ortaklarımız gıda, su, barınak, tıbbi bakım ve arama kurtarma çalışmalarına destek personeli dahil olmak üzere kritik acil yardım sağlamak için ABD kaynaklarını kullanıyor" şeklinde konuştu.

Suriye’ye yardımlar

Price ayrıca yardımların Suriye'nin kuzeyindeki rejim dışı bölgelere ulaşabilmesi için sınır kapılarını yeniden açmak üzere süratle harekete geçen Türkiye hükümetine müteşekkir olduklarını söyledi ve ilk BM yardım konvoyunun bugün Bal el-Hava sınır kapısından geçtiği haberini memnuniyetle karşıladı.

Price, Esed rejimine derhal tüm sınır kapılarından yardım girişine izin vermesi ve insani yardımların istisnasız olarak ihtiyaç sahibi tüm Suriyeliler’e ulaşmasına müsaade etmesi çağrısında bulundu.

ABD yönetimi Suriye'de deprem yardımı sağlamak için sahadaki ortaklarıyla çalışıyor, ancak Şam yönetimiyle ilişkileri normalleştirmeye karşı çıktığından Esed rejimiyle beraber çalışmıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres bugün, BM'nin temizlik ve diğer malzemeleri taşıyan, 6 tırdan oluşan yardımının Türkiye’den Bab el-Hava Sınır Kapısı’nı kullanarak Suriye'ye geçiş yaptığını açıklamıştı.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.