Dışişleri Bakanlığı'ndan Çin'e 'toplama kamplarını kapatma' çağrısı

Dışişleri Bakanlığı'ndan Çin'e 'toplama kamplarını kapatma' çağrısı

Uygur halk ozanı Abdurrehim Heyit’in Çin hapishanesinde ölmesi üzerine sorulan bir soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Çin'e Uygur Türklerinin haklarına saygı gösterme ve toplama kamplarını kapatma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abdurrehim Heyit'in Çin'de bir hapishanede hayatını kaybettiğini öğrendiklerini belirterek Çin'e 'Uygur Türklerinin haklarına saygı gösterin' çağrısında bulundu.

Bakanlık sözcüsü Hami Aksoy yazılı açıklamasında "Bir bestesi yüzünden 8 yıl hapse mahkûm edilen değerli halk ozanı Abdurrehim Heyit'in hapishanedeki ikinci yılında vefat ettiği haberini derin teessürle öğrendik. Bu elim hadise, Türk kamuoyunun Sincan bölgesindeki ağır insan hakları ihlalleri konusundaki tepkisini daha da kuvvetlendirmiştir. Bu haklı tepkinin Çin makamlarınca dikkate alınmasını bekliyoruz" dedi.

Gün içinde Heyit'in hayatını kaybettiği haberleri sosyal medyada paylaşılmaya başlanmış ancak Çin'den resmi bir açıklama gelmemişti.

Akşam saatlerinde açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı "Abdurrehim Heyit'i ve Türk ve Müslüman kimliğine sahip çıkmak uğruna hayatını kaybeden tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamada ayrıca Çin'de Şincan Özerk Uygur Bölgesi'ndeki Uygur Türklerinin ve diğer Müslüman toplulukların "temel insan haklarını ihlal eden uygulamaların, özellikle son iki yıl içerisinde ağırlaştığı" da yer aldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.