Doğu Guta'da kuşatma: Açlıktan ölümler yaşanıyor

Doğu Guta'da kuşatma: Açlıktan ölümler yaşanıyor

Esed rejiminin başkent Şam'daki Doğu Guta'ya yönelik yıllar süren kuşatması devam ederken bölgede fiyatlar tavan yapmış durumda.

Suriye'nin başkenti Şam'da yer alan Doğu Guta, 7 yıldır süren iç savaşın etkilerini en derinden gösterdiği yerlerden biri konumunda. Esed rejimi tarafından 4 yıldan uzun süredir tamamen kuşatılmış olan Doğu Guta'da kuşatma sonucu temel ihtiyaç maddelerine dahi erişim güçlükle sağlanıyor.

Doğu Guta ölüyor

Yaklaşık 400 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapan bölgede, rejimin hedef gözetmeksizin yaptığı bombardımanlarda savaşın ilk gününden bu yana 50 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. 5 binin üzerinde kişinin kalıcı olarak sakat kaldığı bölgede 16 bin çocuk yetim ve öksüz, 5 bine yakın kadın ise dul durumda kaldı. Doğu Guta'dan rejimin hapishanelerine düşen erkek sayısı 10 bini aşkın, aynı kaderi paylaşan 169 da kadın bulunuyor.

Temel ihtiyaç maddelerine erişim kısıtlı

Rejimin oldukça kuvvetli olduğu bölgede kimyasal saldırılar da olmak üzere birçok bomardıman gerçekleştirildi ve Doğu Guta'nın ciddi bir bölümü harap oldu. Esed rejimi bölgeye halen Batı yönündeki Cobar ve Ayn Terma'dan girmeye çalışıyor ve muhaliflerle çatışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde muhalif arası iç çatışmalar Doğu Guta'da rejimin ilerlemesine yol açmış ve bölgeye yönelik kuşatmanın daha da ağırlaşmasına neden olmuştu. Bölgeye temel ihtiyaç maddelerinin girişi oldukça kısıtlı durumda, bu da fiyatların tavan yapmasına yol açıyor.

Fiyatlar tavan yaptı

İnfografikte yer alan rakamlar Doğu Guta ile, bölgenin yalnızca birkaç kilometre dışında rejim tarafından kontrol edilen bölgelerdeki fiyatlar arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Şam merkezi ile Doğu Guta'da temel ihtiyaç maddelerindeki fiyatlar arasında 10 kattan 50 kata kadar büyük bir fark var. Örneğin, rejim kontrolündeki bölgelerde bir kilogram pirincin fiyatı 250 Suriye Lirasıyken, Doğu Guta'da bu fiyat yaklaşık 10 kat fazla, yani 2400 Suriye Lirası. Gıda maddelerindeki bu pahalılık bölgede açlığa ve açlığın neden olduğu hastalıklara bağlı ölümler yaşanmasına sebep oluyor. Suriye İnsan Hakları Ağı'na göre bölgede bugüne kadar bu nedenlerle 206 çocuk ve 67 kadın yaşamını yitirdi.

100 bin çocuğu açlık bekliyor

Kış aylarının gelmesiyle bölgede yaşayan 100 bini aşkın çocuğu bekleyen tehlike daha da artacak. Bölgede faaliyet gösteren aktivistler Doğu Guta'da açlıktan ölümlerin tekrar baş gösterdiğini rapor ediyor. Aktivistlere göre bölgeye tüneller ve kaçakçılar yoluyla yakın bir zamana kadar gıda maddeleri sokulabiliyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda Berze ve Kabun'un rejim eline geçmesiyle bölgedeki tünellere erişim de sona ermiş oldu. Şu an Doğu Guta'ya dışarıdan girişin herhangi bir şekilde mümkün olmadığı, bunun da açlıktan ölümlere zemin hazırladığı bildiriliyor.

Rejimin tehcir politikası

Bölgeye rejimin hava ve kara bombardımanları da devam ederken, ilaç girişi de tamamıyla durmuş durumda. Kanser ve şeker benzeri hastalıkları olan kimselerin tedavisi için ilaçların tamamen tükendiği ifade ediliyor. Öte yandan rejimin bombardımanlarında yaralanan sivillerin tedavisi için gerekli olan malzemelere de erişim oldukça sınırlı. Esed rejimi savaşın başından bu yana muhaliflere yönelik kuşatma ve tehcir politikasını sürdürüyor. Doğu Guta'ya saldırılar sürerken rejimin muhaliflere karşı elini daha da güçlendirip, diğer bölgelerde olduğu gibi burada da sivilleri ve muhalifleri İdlib yahut Deraa'ya göndermek istediği düşünülüyor.

Saldırılar sürüyor

Rejimin muhaliflere yönelik saldırılarında ise birkaç aydır ilerleme yok. Esed rejimi Cobar ve Ayn Terma'da yüzlerce asker ve onlarca zırhlı araç kaybetmesine rağmen herhangi bir ilerleme sağlayabilmiş değil. Bölgeyi savunan Feylaku'r Rahman isimli muhalif grubun bölgeden yayınladığı videolarda, bölgede oluşan tahribatın boyutları görülebiliyordu. Savaş tüm şiddetiyle sürerken Doğu Guta'nın kaderi de merak konusu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.