Doğu Guta'daki tüneller araba sığacak genişlikte

Doğu Guta'daki tüneller araba sığacak genişlikte

Muhaliflerin Doğu Guta'dan tahliye edilmesinin ardından gelişmiş tünel ağları ortaya çıktı.

Muhalifler Doğu Guta'dan çıkarak gelişmiş bir tünel sistemini arkada bıraktılar. Doğu Guta'da muhaliflerin kullandığı tüneller hastaneler ve askeri merkezlerle bağlantılı.

Başkentin Cobar bölgesinde, Feylak'ur Rahman grubu tarafından askeri merkeze dönüştürülen bir binanın bodrum katında tünel girişleri bulundu.

Muhaliflerin tahliye edildiği Şam'ın kenar bölgelerinden birinde, Pazartesi günü bir gazeteciye konuşan Suriyeli bir yetkili, "Bu tünellerin bağlantıları gerçek bir örümcek ağı." dedi.

Yaklaşık 15 metre derinliğinde olan tünellerin duvarları metal çubuklarla güçlendirilmiş, gözetleme kameraları ve ışıklar ile de donatılmış. Tünellerin bazı kısımları araba geçecek kadar genişken bazı kısımları da yaya olarak geçilecek genişlikte.

Tünel bağlantısı 5 km uzunlukta ve Cobar ile Feylak'ur Rahman grubunun kontrolündeki Ayn Tarma ve Zamelka bölgelerini birbirine bağlıyor. 

Cumartesi günü rejim ordusu binlerce sivil ve muhalifin bölgeden tahliye edilmesinin ardından bölgeyi tamamen kontrol altına aldı. Tahliye anlaşmalarının ardından Rusya, ortaya çıkan tünellerin planını müttefiki Suriye'den talep etti. 

2013 yılından bu yana rejim tarafından kuşatma altına alınan ve ambargo uygulanan Doğu Guta'da, tüneller muhalifler tarafından gıda, sağlık ürünleri ve yakıt geçirmek için kullanılıyordu.

2017 yılında Rejim güçleri bölgeyi kuşatma altına alarak birçok tüneli imha etmişti ancak her nasılsa Cobar'daki tünel ağı zarar görmedi.

Suriye rejimi 6 hafta önce hem havadan hem karadan başlattığı saldırılarla muhalifleri Doğu Guta bölgesinden çıkmaya zorladı ve bölgenin %95'ini ele geçirdi.

18 Şubat'tan önce, 400.000 Doğu Guta'lı rejimin kuşatması altında gıda yetersizliği ve sağlık hizmetlerinden yoksun olarak 5 sene yaşadı. 

Hava saldırılarının ardından Rusya'nın bölgedeki tahliye anlaşmalarıyla beraber rejim güçleri bölgenin kontrolünü tekrar ele almaya başladı.

Tahliye anlaşmaları kapsamında geçtiğimiz birkaç hafta içinde hem sivil hem muhalif 46.000 insan otobüslerle İdlib'in kuzeybatısına doğru tahliye edildi. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.