Doğu Türkistan'da camilerde Çin eliyle Sosyalizm propagandası

Doğu Türkistan'da camilerde Çin eliyle Sosyalizm propagandası

Çin'de camilerde rejim yanlısı siyasi propagandanın dozu her geçen gün artıyor.

Çin hükümeti, çoğunlukla Doğu Türkistan'ın Uygur halkı tarafından kullanılan camileri birer propaganda merkezi haline getiriyor.

Komünist Parti'nin üst düzey isimlerinden Chen Quanguo'nun bölgeye yönetici olarak atandığı Ağustos 2016 tarihinden bu yana Doğu Türkistan'da baskının düzeyi arttı. Bölgede bu Ramazan ayında oruç tutmak da yasaklanmıştı.

Çin'in Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygurlara yönelik yeni baskı politikasının adresi bu sefer Kaşgar oldu. Haziran ayından bu yana yapılan uygulamayla camilerin tepesine Çin bayrağı asmak zorunlu hale getirildi. Ayrıca cami duvarlarındaki "La ilahe illallah, Muhammed Rasulullah" ifadeleri de kaldırılarak "Partiyi sev, ülkeyi sev" ifadeleri taşıyan kırmızı bayraklar yerleştirildi.

Camilerde Pazartesi günleri insanları namaza çağırmak yerine Çin bayrağı göndere çekilerek Çin ulusal marşı ve ulusalcı marşlar eşliğinde bir seremoni gerçekleştiriliyor. Camilerde halka Çin devletini ve yönetimi öven vaazlar veriliyor.


Doğu Türkistan'da camilerde İslam yerine Çin tarzı sosyalizmin anlatıldığı belirtiliyor. Bölgede ayrılıkçı düşünceyi bitirmek için hükümet Müslüman Uygurlara yönelik asimilasyon politikaları yürütüyor. Rejim yanlısı imamların bulunması ve bu tür uygulamalardaki artış nedeniyle Uygurlar camilere gitmemeye başlamış durumda. Çin uygulamaları arttıkça bölgede huzursuzluğun dozu da artıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.