Doğu Türkistan'lı 31 Tutuklu Açlık Grevine Başladı

Doğu Türkistan'lı 31 Tutuklu Açlık Grevine Başladı

Tayland'da hapishanede tutulan ve Çin'e iade edilmesi beklenen Uygur Türklerinden 31'i açlık grevine başladı.

Çin’in asimilasyon ve katliam politikalarından kaçarak 2014 yılında Tayland’a gelen ve o tarihten beri bu ülkede tutuklu bulunan Müslüman Uygur Türkü mültecilerden açlık grevine başlayan sayıları her geçen gün artarak sürüyor.

Dünyabülteni'nin haberine göre 5 Haziran tarihi itibariyle ölüm orucuna katılanların toplam sayısı 31 kişiye ulaştı. Daha önce açlık grevinden dolayı sağlıkları bozulan ve ağızlarından köpük ve kan gelerek bayılan Uygur grevcilerden üçünün hapishane yetkilileri tarafından hastaneye götürülerek tedavi edildikleri ve daha sonra hapishaneye getirildikleri açıklandı. Hastalanan grevcilerin hapishaneye döndükten sonra da açlık grevine tekrar başladıkları belirtildi. Ulaşılan bilgilere göre açlık grevi yapan 31 Uygur mülteci taleplerinin karşılanmasına kadar greve devam edeceklerini ve hiçbir şekilde bu eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini bildirdikleri açıkladı.

Bangkok’ta bulunan “Mülteci–Göçmenleri Geçici Misafir Etme Merkezi” olarak adlandırılan fakat normal bir hapishaneden farksız olan bu kamplarda kalan toplam 70 mülteci Uygur Türkü 31 Mayıs 2016’da Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere birçok ülkede faaliyet gösteren Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşları ile Uyghurnet.org haber sitesine bir mektup göndererek Çin’e iade edilmelerinden endişeli olduklarını, Tayland yönetiminin insani olmayan tutumu ve geçen yıl işgalci Çin’e zorla gönderilen kardeşlerinin akibetlerine uğramamak için bir an önce başka bir ülkeye gidebilmeleri için serbest bırakmalarını sağlamak ve uluslararası toplumun kendi durumlarına dikkat çekmek için açlık grevine başladıklarını açıkladı. İlk etapta 10-15 kişi olarak başlayan bugün itibariyle ile 31 kişiye ulaşmış bulunuyor.

Özgür Asya radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere göre Tayland yönetimi daha önce bayılan ve sağlıkları tehlikeye giren 2 Uygur Türkü grevciyi hastaneye götürüp tedavi ettirmek yerine elleri ve ayaklarını zincirleyerek Disiplin Hücresine atmıştı. 2014 yılından beri haksız ve hukuksuz olarak tutulan Uygur Türkü mültecilerin bir bölümünün ise Tayland’in güneyindeki Hatyay Hapishanesinde tutulduğu açıklandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.