Dolar 6 liranın üzerinde seyrini koruyor

Dolar 6 liranın üzerinde seyrini koruyor

Dolar/TL 6 seviyesinin üzerinde seyrini sürdürüyor.

Dolarda gözlenen güçlü seyir ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle dolar/TL yeni haftanın ilk işlem gününde de 6 seviyesinin üzerinde seyrini sürdürüyor.

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, piyasalar YSK'nın İstanbul seçimine yönelik gerekçeli kararını ve seçim sürecini izlerken, jeopolitik risk olarak öne çıkan S-400 ve F-35 konusundaki gelişmeler ve ABD ile ilişkileri yakında izliyor.

Diğer tarafta TL'de baskı unsuru olan, son dönemde yavaşlasa da altı aydır aralıksız devam eden lokallerin döviz biriktirme eğilimine yönelik olası önlemler takip ediliyor.

Cuma gününü 6.05 seviyelerine yakın tamamlayan dolar/TL bu sabah 6.07 seviyelerinde işlem görüyor.

"Kur 6.65'e çıkabilir"

Işık Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, YSK'nın gerekçeli kararını bugün açıklamasını beklediklerini söyleyerek, "İstanbul seçimleri konusunun Haziran boyunca fiyatlamalarda etkisini izleyeceğiz. Ancak şu anda asıl olarak S-400 ve ABD ile ilişkiler kaynaklı jeopolitik riskler daha kritik. Yurt dışında ise ABD ve Çin arasında ticaret savaşlarının tekrar başlaması tedirginliğe ve dolar lehine fiyatlamalara neden oluyor. Bu da TL dahil gelişmekte olan ülkeler üzerinde baskı unsuru" dedi.

Kavak şöyle devam etti: "Dolar/TL şu anda stabil, sert yukarı hareket görmüyoruz ancak 6.10'un üzerine atması halinde 6.20 seviyesine denemeler görebiliriz. Sonrasında da Mart ayında başlayan dalganın devamı gelebilir ki kuru 6.48-6.65 bandına taşıyabilir."

Piyasaları neler etkiliyor?

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.