Dolar 8.70 seviyesini gördü

Dolar 8.70 seviyesini gördü

Dolar/TL Temmuz başından bu yana ilk defa 8,70’in üzerini gördü.

Dolar/TL , çarşamba günü yapılacak Fed toplantısı öncesinde güçlenen dolar ve küresel risk iştahının azalmasıyla Temmuz başından bu yana ilk defa 8,70’in üzerini gördü.

Fed yetkililerinin toplantıda varlık alım programında azaltıma gidileceğine dair sinyal vermesi beklenirken Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 67’si Kasım ayında varlık alımı azaltımının başlayacağını düşünüyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta perşembe gününden bu yana yüzde 1’den fazla yükselişle 1.154 seviyesine ulaşırken gelişen ülke para birimlerinin neredeyse tamamı bu süre zarfında değer kaybetti. Türk lirası bu süreçte yüzde 2,08’le dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken Güney Afrika randı yüzde 1,64 ile TL’nin ardından ikinci sırada geldi.

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 393 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 17,70 civarında seyrediyor.

Yatırımcılar TCMB faiz kararına odaklandı

Türk lirası fiyatlamalarında perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına dair beklentiler de etkili oldu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi perşembe günü yapılacak toplantıda faizin sabit bırakılacağı yönünde. Beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin ise Türk lirasında kayıpları artırabileceği düşünülüyor.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın söylem değişikliğinin yerel varlıklar için negatif olduğunu ve Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon hedeflemesi yapacak bir lükse sahip olmadığını söylemişti.

Deutsche Bank Araştırma CEEMEA Müdürü Christian Wietoska ve Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, enflasyon seviyesi düşünüldüğünde faiz indirimi için alan kalmadığını ama faiz artırımının da seçenekler arasında bulunmadığını belirtmişti.

Credit Agricole'den 'cesareti olanlara' TL tavsiyesi

Credit Agricole, Türk lirasının cazip faiz oranları ve sınırlı oynaklık ile diğer gelişen ülke para birimlerinden ayrıştığını ve “cesareti olanlar” için ilgi çekici carry trade fırsatları sunduğunu belirtti.

Türk lirasındaki yüzde 19 faiz oranının diğer yüksek faiz veren para birimleri Rus rublesi, Hint rupisi ve Meksika pesosuna kıyasla daha avantajlı olduğunu ve Türk lirasının düşük oynaklığından dolayı carry trade/volatilite oranı düşünüldüğünde cazip olduğunu belirtti.

Türk lirasının cesareti olanlar için ilgi çekici carry trade fırsatları sunduğunu belirten Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Sebastien Barbe, “Buradaki risk ise erkenden gelebilecek büyük bir faiz indirimi” dedi. Barbe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dördüncü çeyrekten itibaren kademeli bir faiz indirimine başlamasının temel senaryoları olduğunu söyledi.

Fed’in varlık alımı azaltımının Kasım ayından önce başlamayacağını düşündüklerini belirten analistler, birçok gelişen ülke merkez bankasının Fed’den önce para politikalarını sıkılaştırdıklarını belirtti.

Kaynak: Bloomberg HT

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.