Dolar/TL Mart ayına düşüşle başladı

Dolar/TL Mart ayına düşüşle başladı

Dolar/TL, tahvil piyasalarına gelen müdahale ve dengelenmeyle beraber yeni haftaya düşüşle başladı.

Dolar/TL , geçen hafta yükselen ABD tahvil faiziyle beraber 2018 Ağustos ayından sonraki en kötü haftayı geçirdikten sonra piyasaların dengelenmesiyle yeni haftaya yüzde 1'den fazla düşüşle başladı.

Japonya ve Yeni Zelanda tahvilleri haftaya ralli yaparak başlarken ABD 10 yıllık tahvil getirisinin yüzde 1,40 civarında dengelenmesiyle dolar/TL’de de düşüş görüldü.

Pandemi teşviklerinin yüksek enflasyon getirebileceği endişesiyle geçtiğimiz hafta sert yükselen tahvil getirilerine merkez bankaları tahvil alımlarıyla yanıt vermeye başladı.

Geçtiğimiz haftaki ağır tahvil satış dalgasında yüzde 2’ye kadar yaklaşan Avustralya 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah 32 baz puan birden gerileyerek pandemi başından beri en sert düşüşünü kaydetti. Getirinin düşmesinde Avustralya Merkez Bankasının 3,1 milyar dolar ile normalin iki katı uzun vadeli tahvil satın almasının etkisi oldu.

2018'den sonraki en kötü hafta

Dolar/TL geçen haftaya 6,96 seviyesinde başladıktan sonra yüzde 6,61 yükselişle 7,42 seviyesine kadar tırmandı. 2018 Ağustos ayından sonraki en büyük haftalık yükselişi kaydeden dolar kuru, Şubat ayını da yüzde 1,6 yukarıda kapattı.

Geçen hafta dolar/TL'de yaşanan yükseliş sonrası Societe Generale ve Citigroup gibi kurumların TL lehine pozisyonları zarar-kes seviyeleri devreye girerek kapanmış oldu.

Kaynak: Bloomberg HT

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.