Dolar/TL'de son 9 yılın en uzun düşüş serisi yaşanıyor

Dolar/TL'de son 9 yılın en uzun düşüş serisi yaşanıyor

Dolar/TL, 2012 yılından sonraki en uzun düşüş serisini gerçekleştirdi.

Küresel piyasalarda dolar göstergeleri haftanın son gününde ilk işlemlerde düşüş gösterirken, Dolar/TL 7 civarında işlem görüyor. Dolar/TL 2021 yılındaki ilk 7 haftanın 6'sında düşüş kaydetti. Türk Lirası son 5 haftayı dolara karşı değer kazanarak kapatırken 2012'nin başında dolara karşı gerçekleşen 6 haftalık kazanç serisinden sonraki en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirdi.

Türkiye'nin risk primi 287 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi ise yüzde 14,99 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 17 seviyesinde tutması sonrasında dolar/TL kurunda anlamlı bir etki olmazken, gözler Fitch'in beklenen Türkiye değerlendirmesine çevrildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in piyasa kapanışının ardından Türkiye’nin kredi notu ile kredi notunun görünümüne ilişkin değerlendirmesini yayımlaması bekleniyor.

Fitch Ratings en son Ağustos 2020’de Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, not görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çevirmişti. Kuruluş o dönemde, Türkiye’de Döviz rezervlerindeki erime ve zayıf para politikası kredibilitesinin dış finansman risklerini artırdığına dikkat çekmişti.

Söz konusu açıklamada “Lirayı savunmak için büyük döviz müdahaleleri gerçekleştirildi. Döviz müdahaleleri politika kredibilitesini zayıflattı” denilmişti. O dönemden bu yana ekonomi yönetiminde değişikliğe gidilirken, ekonomi politikalarında normalleşme adımları atılmaya başlandı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020’nin son iki ayında toplamda 675 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi.

Kaynak: Bloomberg HT

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.