"Donbas, dünyanın en mayınlı bölgesi haline gelebilir"

"Donbas, dünyanın en mayınlı bölgesi haline gelebilir"

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Ursula Müller, ''Sorunun çözülmemesi halinde bu bölgenin gelişmesi, çok uzun bir zaman alacak.'' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin İnsani Konulardan Sorumlu Yardımcısı Ursula Müller, Rusya yanlısı milisler tarafından ele geçirilen Ukrayna’nın Donbas bölgesinin, dünyadaki en çok mayın bulunan bölgelerden biri haline geldiğini ifade etti. 

 

QHA'nın aktardığına göre 23 Ekim tarihinde Ukrayna’daki insani durum ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Ursula Müller, “Doğu Ukrayna, savunma sorunlarıyla karşı karşıya. Söz konusu bölge hızlı bir şekilde dünyadaki en çok mayın bulunan bölge haline dönüşüyor ve söz konusu sorunun çözülmemesi halinde bu bölgenin gelişmesi, çok uzun bir zaman alacak. Mayınlardan temizleme ve mayın riski hakkında bilgi vermek, sözde sınırdaki kontrol noktaları dahil temas hattı başta olmak üzere çatışmaların sürdürüldüğü tüm bölgeler için gereken bir tedbir” diye kaydetti.

 

Nüfusun yüzde 4’ü evinden oldu

 

Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vladimir Yelçenko, Kırım’ın işgali ve Rusya’nın Donbas’taki silahlı saldırısı sonucunda 2014 yılından bu yana en az 1,6 milyon Ukrayna vatandaşının evlerinden olduğunu ve Ukrayna’nın diğer bölgelerine taşınmak zorunda kaldığını ifade etti.

 

Yelçenko, “Yaklaşık 1,6 milyon Ukraynalı evlerini terk ederek ülke içi sığınmacı olmak zorunda kaldı. Benzer vatandaşların sayısı Ukrayna nüfusunun yüzde 4’ünü oluşturuyor” dedi.

 

Bunun dışında Yelçenko, Donbas bölgesindeki “temas hattının” her iki tarafında yaşayan 3,8 milyondan fazla vatandaşın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

 

Vladimir Yelçenko, bölgeye BM barış misyonunun gönderilmesinin çatışmanın her yönlü çözülmesine yardımcı olabileceğini kaydetti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.