DSÖ: Gazze'deki Şifa Hastanesi 'kan gölüne' döndü

DSÖ: Gazze'deki Şifa Hastanesi 'kan gölüne' döndü

Gazze şeridindeki tüm sağlık altyapısı, 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen bombardıman ve kara operasyonlarından ağır darbe aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail bombardımanlarıyla harabeye dönen Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nin acil servisinin "kan gölüne döndüğünü" ve "yeniden canlandırılmaya ihtiyaç duyduğunu" söyledi.

DSÖ ve diğer Birleşmiş Milletler kuruluşlarından bir ekip Cumartesi günü Gazze’nin en büyük sağlık tesisi olan hastaneye tıbbi malzeme ulaştırmayı başardı.

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, "yerinden edilmiş on binlerce insanın hastane binasını ve arazisini barınak olarak kullandığı" ve "ciddi bir içme suyu ve gıda sıkıntısı" yaşandığı belirtildi.

"Bölgeye ulaşan ekip, acil servisi içeride yüzlerce yaralı hastanın bulunduğu ve her dakika yeni hastaların geldiği bir "kan gölü" olarak tanımladı" diyen örgüt, "saldırılarda yaralanmış hastalara yerde hiçbir narkoz uygulanmadan dikiş atıldığını" da sözlerine ekledi.

Hastane çok az sayıda personelle asgari ölçekte çalışıyor ve DSÖ "kritik hastaların ameliyatlar için El Ehli Arap Hastanesi’ne (Mamedani) nakledildiğini" söyledi.

Oksijen ve malzeme eksikliği nedeniyle ameliyathaneler çalışmıyor ve DSÖ ekibine göre burası "resüsitasyona ihtiyaç duyan bir hastane".

Günde sadece 30 hasta diyalize girebiliyor.

Gazze şeridindeki tüm sağlık altyapısı, 7 Ekim'den bu yana İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen bombardıman ve kara operasyonlarından ağır darbe aldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında yarısından fazlası kadın ve çocuk en az 18.800 kişi hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve siyasi kanat, Şifa Hastanesi’nin Hamas tarafından askeri bir merkez olarak kullanıldığını öne sürmüş ancak bu iddiaları doğrulayacak hiçbir delil sunamamıştı.

DSÖ, Şifa Hastanesi'nin temel hizmetlerine devam edebilmesi için "önümüzdeki haftalarda" hastaneye takviye yapılacağını açıkladı.

DSÖ, "Hastanedeki 20 ameliyathanenin yanı sıra ameliyat sonrası bakım hizmetleri, gerekli personel, düzenli yakıt, oksijen, ilaç, gıda ve su tedariki sağlanması durumunda hastanenin etkin hale gelebileceğini” kaydetti.

Şu anda El Ehli Arab, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde "kısmen çalışan" tek hastane durumundayken, üç hastane de (Şifa, El Avde ve El Sahabe Tıp Kompleksi) asgari düzeyde çalışmaktadır.

İsrail saldırıları başlamadan önce bölgede aktif şekilde hizmet veren 24 sağlık tesisi vardı.

DSÖ ayrıca Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın Kemal Udvan hastanesinde İsrail güçleri tarafından hasta ve yaralılara yönelik katliam gerçekleştirildiğini açıkladığını ve bundan endişe duyduklarını belirtti.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum