DSÖ: Kalp ve damar hastalıkları günde 10.000 Avrupalıyı öldürüyor

DSÖ: Kalp ve damar hastalıkları günde 10.000 Avrupalıyı öldürüyor

Avrupa'nın dünyadaki en yüksek tansiyon oranına sahip olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa'daki ölümlerin yüzde 40'ından kalp ve damar hastalıklarının sorumlu olduğunu belirterek Avrupalıları tuz alımını azaltmaya çağırdı.

Bu da günde 10.000 ya da yılda 4 milyon ölüme denk geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Şubesi Direktörü Hans Kluge yaptığı açıklamada, "Tuz alımını yüzde 25 oranında azaltmaya yönelik hedefli politikaların uygulanması, 2030 yılına kadar kardiyovasküler hastalıklardan tahmini 900.000 kişinin hayatını kurtarabilir" dedi.

Avrupa'da 30 ila 79 yaş arasındaki her üç yetişkinden biri, genellikle tuz tüketimine bağlı olarak hipertansiyon sorunu yaşıyor.

DSÖ'nün Avrupa bölgesindeki 53 ülkeden 51'inde günlük ortalama tuz alımı, büyük ölçüde işlenmiş gıdalar ve atıştırmalıklar nedeniyle, DSÖ'nün önerdiği maksimum beş gram veya bir çay kaşığının üzerindedir.

DSÖ, "Yüksek tuz alımı, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklar için önde gelen bir risk faktörü olan kan basıncını yükseltir" dedi.

Avrupa'nın dünyadaki en yüksek tansiyon oranına sahip olduğu belirtildi.

DSÖ Avrupa raporuna göre, bölgedeki erkeklerin kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığı kadınlara kıyasla neredeyse 2.5 kat daha fazladır.

Ayrıca coğrafi bir ayrım da söz konusu: Genç yaşta (30-69 yaş) kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığı Doğu Avrupa ve Orta Asya'da Batı Avrupa'ya kıyasla yaklaşık beş kat daha yüksek.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.