DSÖ'den "ikinci ve üçüncü koronavirüs dalgası" uyarısı

DSÖ'den "ikinci ve üçüncü koronavirüs dalgası" uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü tüm koronavirüsün 'ikinci ya da üçüncü dalgasına' hazırlıklı olunması konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aşı hazırlanana kadar, tüm dünyada ülkelerin koronavirüsün “ikinci ya da üçüncü dalgasına” hazırlıklı olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

DSÖ Avrupa Ofisi Başkanı Dr. Hans Kluge, Avrupa'nın zirveyi aşmaya yönelik olumlu belirtilere rağmen pandeminin hala “gayet pençesinde” olduğunu söyledi.

Kluge “Covid-19 yakın bir zamanda yok olmayacak" diye ekledi.

Açıklama Oxford Üniversitesi'nin, Birleşik Krallık'ta şu anda denenmekte olan Covid-19 aşısı adayının geliştirilmesi, üretimi ve büyük ölçekli dağıtımı için ilaç devi AstraZeneca'yla ortaklık kurduğunu duyurmasının ardından geliyor.

DSÖ Avrupa'nın bilgilendirme toplantısında konuşan Dr. Kluge şu ifadeleri kullandı:

"Farklı ülkelerde çok net gördüğümüz şeylerden biri, en iyi sağlık sistemlerinin bile ezilme ve mahvolma hızı. Yani bu aşamada çıkarılması gereken en büyük ders, sağlığın gerçekten politik gündemin zirvesinde olmayı hak etmesiydi.
Sağlık ekonominin itici gücüdür; şimdi gördüğümüz şey sağlık olmadan ekonominin olmadığıdır. Sağlık olmadan ulusal güvenlik olmaz. Ortak çabalarımızla pandemiden çıktıktan sonra, bu asla unutulmaması gereken bir derstir."

Britanya'da sıkı tecrit önlemleri sürdürülmeye devam ediyor. Son rakamlara göre hastanelerde, bakım evlerinde ve toplumun genelinde 26 bin 771 kişi Covid-19 bulaştıktan sonra hayatını kaybetti.

Avrupa'nın başka yerlerinde, diğer ülkeler mağazaların yeniden açılmasına ve insanların evlerinden çıkmasına izin vererek kısıtlamaları hafifletmeye başladı.

Dr. Kluge ilk zirveye ulaşıldığında ülkelerin gelecekteki salgınlara hazırlanmasının hayati önemde olduğunu söyledi.

Sözlerine şöyle devam etti:

"Eğer ilk dalga geçmişse, özellikle de aşı yoksa, (kilit mesele) ikinci ya da üçüncü dalgaya hazırlanmak için zaman kazanmış olmamızdır. Kilit mesele, ikinci bir dalga ya da gelecekteki başka bir infeksiyöz ajanın başka bir salgını için hazırlıklı olmaktır. Bu yalnızca yazın gelmesiyle olmayacak, herkesin işbirliği ve anlayışını, halk sağlığının toplumda daha önemli bir yere sahip olduğu yeni bir gerçekliğe giderken herkesin üstüne düşeni yapmasını gerektirecektir."

Dr. Kluge Avrupa'nın tüm vakaların yaklaşık yarısını (yüzde 46) ve tüm ölümlerin yaklaşık üçte ikisini (yüzde 63) oluşturduğunu söyledi.

Doktor “Şu anda bir platonun ya da yeni vakalarda azalmanın kanıtlarını görüyoruz. Bu gelişmeyi çok yakından izlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.