DSÖ'den Omicron varyantı açıklaması

DSÖ'den Omicron varyantı açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bilim insanları, Omicron varyantının diğer koronavirüs türlerinden daha tehlikeli görünmediğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) üst düzey bilim insanları, Omicron varyantının diğer koronavirüs türlerinden daha tehlikeli görünmediğini söylerken, kesin bir açıklama yapılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu konusunda uyardı.

Açıklamalar, mutasyona uğramış varyant nedeniyle endişelerin arttığı ve birçok ülkenin sınır kısıtlamaları ile karantinaları yeniden gündemine aldığı bir dönemde geldi.

DSÖ Acil Durum Direktörü Michael Ryan, Omicron'un önceki varyantlardan daha bulaşıcı olduğunu, bununla birlikte kullanılan aşıların varyant üzerindeki etkinliğinden şüphe duyulması için bir neden olmadığını ifade etti.

Omicron hakkındaki ön verilerin diğer varyantlardan daha şiddetli olmadığını işaret ettiğini söyleyen Ryan, bulguların hastalığın daha az şiddetli olma eğiliminde olabileceğini işaret ettiğini belirtti. DSÖ yüksek yetkilisi bununla birlikte konu hakkında daha derinlemesine araştırmalar yapılmasının şart olduğunun da altını çizdi.

"Şiddetli hastalık ve hastaneye yatış açısından şimdiye kadar tüm varyantlara karşı etkili olduğu kanıtlanmış son derece etkili aşılarımız var" diyen Acil Durum Direktörü, Omicron konusunda da aşıların etkin olmaması için "bir neden bulunmadığını" ifade etti. Bununla birlikte aşıların yeni varyanta karşı koruma gücünün diğer varyantlardaki kadar yüksek olmayabileceğini de kabul etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın baş tıbbi danışmanı Antony Fauci de salı günü yaptığı açıklamada şu ana kadar virüste gözlemlenen bulguların diğerlerinden daha tehlikeli ve güçlü olmadığını işaret ettiğini belirtmişti.

Amerikalı yetkili, Omicron'un Delta'dan daha fazla zararlı olmadığının "neredeyse kesin" olduğunu ifade ederken kesin bir açıklama için bir süre daha beklenilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Fauci, bu süreçte yapılacak araştırmaların Omicron'un daha az tehlikeli olduğunu işaret edebileceğini söyledi.

"Çocuklar daha fazla etkileniyor"

Avrupa'da salgının yeniden artması konusunda da bir değerlendirmede bulunan DSÖ yetkilileri, şu anda hastalıktan en fazla etkilenen yaş grubu olan çocukların daha fazla korunması çağrısında bulundu.

DSÖ'nün Avrupa kanadı, sınıfların kapatılması ve uzaktan eğitime geçilmesinin engellenmesi için okullarda testlerin daha fazla yapılmasını ve okula giden çocukların aşılanmasını istedi.

Dünyanın en yüksek aşılama oranına sahip Portekiz'de Sağlık Ajansı ise 5 ile 11 yaş arası çocukların aşılanabileceği duyurusunda bulunurken, İspanya'da bu yaş grubunun 15 Aralık'tan itibaren aşılanmaya başlanacağı açıklandı.

Kısa süre önce Küba'da ise yerli aşı Soberana Plus'ın acil durumlarda 2 yaş ve üzeri çocuklara uygulanması yönünde karar alınmıştı.

Kaynak: Euronews

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.