Dubai sular altında kaldı

Dubai sular altında kaldı

Salı günü yağan şiddetli yağmur ve fırtına Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Dubai'yi sular altında bıraktı

BAE'de bir yılda yağan yağmur saatler içinde yağınca Dubai sele teslim oldu

Salı gününün bitimiyle birlikte, 24 saat boyunca yağan yağmur Dubai'yi sular altında bıraktı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) etkisi altına alan şiddetli fırtına, çöl kenti Dubai'ye sadece birkaç saat içinde bir buçuk yıldan fazla süren yağmura yol açarak ana otoyolları ve uluslararası havaalanını sular altında bıraktı.

Dubai Uluslararası Havalimanı'nda toplanan meteorolojik verilere göre, Pazartesi günü geç saatlerde başlayan yağmurlar Dubai'nin büyük bir kısmını sulat altında bıraktı. Fırtınalar Salı günü sabah 9 sularında şiddetlendi ve gün boyunca devam ederek kalabalık şehrin üzerine daha fazla yağmur ve dolu yağmasına neden oldu.

Havaalanında uçaklar inerken pistlerde su birikintileri oluştu. Havalimanı Salı gecesi gelen yolcu trafiğini durdurdu ve yolcular çevredeki yolları kaplayan sel suları arasından terminallere ulaşmaya çalıştı.

Dubai Uluslararası Havalimanı Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada selin "sınırlı ulaşım imkanı" getirdiğini ve uçuş ekiplerinin havaalanına ulaşamaması nedeniyle uçuşların etkilendiğini kabul etti.

Emirates, aralıksız yağan yağmurdan kaynaklanan operasyonel zorluklar nedeniyle Çarşamba günü sabah 8'den gece yarısına kadar Dubai International'dan gelen yolcuların check-in işlemlerini askıya aldığını açıkladı.

"İyileşme biraz zaman alacak" diyen havalimanı, sosyal platform X üzerinden yaptığı açıklamada "Bu zorlukları aşmaya çalışırken gösterdiğiniz sabır ve anlayış için teşekkür ederiz" dedi.

Polis ve acil durum personeli Dubai'nin sular altında kalan sokaklarında yavaşça ilerliyor. Gökyüzünde çakan şimşekler zaman zaman dünyanın en yüksek binası olan Burc Halife'nin ucuna değiyordu.

Öte yandan şehrin sürücüsüz metro ağında da aksamalar ve su baskınları yaşandı.

En şiddetli yağışı Fuceyre gördü

Yedi şeyhlikten oluşan bir federasyon olan BAE'deki okullar fırtınadan önce büyük ölçüde kapalıydı ve hükümet çalışanları çoğunlukla evden çalışıyordu.

Diğer pek çok çalışan da evde kaldı, ancak bazıları dışarı çıkmaya cesaret etti ve su araçlarının motorlarını durdurduktan sonra kendilerini sel sularında mahsur kalmış buldular.

Ülke genel hasar hakkında herhangi bir bilgi vermedi. Ülkenin en kuzeyindeki emirlik olan Ras el Hayme'de polis, 70 yaşındaki bir adamın aracının sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.

BAE'nin doğu kıyısındaki bir emirlik olan Fuceyre, Salı günü 145 mm ile en şiddetli yağışı gördü.

Yetkililer okulları tatil etti ve hükümet Çarşamba günü için yeniden uzaktan çalışma kararı aldı.

Kurak bir Arap Yarımadası ülkesi olan BAE'de yağmur alışılmadık bir durum olmakla birlikte, serin kış aylarında belirli aralıklarla yağmaktadır.

Düzenli yağışların olmadığı ülkede alyapı da buna göre inşa edildiğinden birçok yol ve diğer alanlarda drenaj yetersizliği su baskınları yaşanmakta.

Diğer yandan Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'da da yağışlar görüldü.

Arap Yarımadası'nın doğu ucunda yer alan komşu Umman Sultanlığı'nda, ülkenin Ulusal Acil Durum Yönetimi Komitesi son birkaç gün içinde meydana gelen şiddetli yağışlarda en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

Ölenler arasında bir yetişkinle birlikte bir aracın içinde sürüklenen 10 okul çağındaki çocuk da bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.