"Duma'daki kimyasal saldırının delilleri karartılmış olabilir"

"Duma'daki kimyasal saldırının delilleri karartılmış olabilir"

ABD, Rusya ya da rejimin saldırıya ilişkin delilleri bozmuş olabileceğini iddia etti.

Duma'daki delilleri bozma suçlamasını reddeden Moskova, gecikmenin nedeninin ABD öncülüğünde Cumartesi günü Suriye'ye yapılan füze saldırısı olduğunu bildirdi.

Başkent Şam yakınında muhaliflerin elindeki son bölge olan Duma'nın rejim güçlerinin eline geçmesiyle sonuçlanan saldırıda 7 Nisan günü kimyasal silah kullanıldığını hem Rusya hem de Esed rejimi inkar ediyor.

Olay yerine müdahale iddiası

Dün Lahey'de yapılan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) toplantısında ABD Büyükelçisi Kenneth Ward, "Rusların saldırının yapıldığı yere gitmiş olabileceğini düşünüyoruz. OPCW heyetinin etkili bir soruşturma çabalarını saptırmak için olay yerine müdahale etmiş olabileceklerinden kaygılanıyoruz" dedi. 

Denetleme ekibi, bölgeden örnek toplayacak, görgü tanıklarıyla konuşacak ve genel olarak yasaklanmış mühimmat kullanılıp kullanılmadığına karar verecek. Ancak böyle bir saldırı varsa, OPCW'nin bunun sorumlusunu belirleme yetkisi yok.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise BBC'ye yaptığı açıklamada, "Rusya'nın kanıtlara müdahale etmediği konusunda teminat verebilirim" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.