Dünya Bankası Afganistan için 300 milyon dolarlık hibeyi onayladı

Dünya Bankası Afganistan için 300 milyon dolarlık hibeyi onayladı

Açıklamada, "Bu fonlar, özellikle kadınların yararlandığı temel hizmetleri ülke çapında desteklemeye devam edecek ve Taliban Yönetimi'nin kontrolü dışında olacak" denildi.

Kalkınma kredisi veren kuruluş Perşembe günü yaptığı açıklamada, Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nun Afganistan için İslam Emirliği yönetimi yetkililerinin kontrolü dışında kullanılacak 300 milyon dolarlık yeni fonu onayladığını doğruladı.

Kredi, Banka'nın Afganistan'la "Yaklaşım 3.0" olarak adlandırılan yeni angajmanının önemli bir parçasını oluşturuyor ve Taliban'ın Ağustos 2021'de Güney Asya ülkesinin kontrolünü ele almasının ardından durdurulan bölgesel bir altyapı projesini de canlandıracak.

AFP'ye konuşan bir yetkili, 300 milyon dolarlık hibenin önümüzdeki 15 ay içinde Dünya Bankası'nın dünyanın en yoksul ülkelerine kredi veren kolu olan Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) aracılığıyla ödeneceğini söyledi.

Ancak Banka, yönetim kurulu kararını duyurduğu açıklamada, ülkedeki diğer Dünya Bankası fonlarında olduğu gibi, yeni fonun da "Birleşmiş Milletler kuruluşlarına ve diğer uluslararası kamu kuruluşlarına hibe yoluyla" kullandırılacağını söyledi.

Açıklamada, "Bu fonlar, özellikle kadınların yararlandığı temel hizmetleri ülke çapında desteklemeye devam edecek ve Taliban Yönetimi'nin kontrolü dışında olacak" denildi.

Taliban’ın Afganistan’da yeniden İslam Emirliği yönetimini kurması ve İslami hukuk sistemine göre ülkeyi yöneteceğini açıklamasının ardından birçok hükümet, uluslararası kuruluş ve yardım kuruluşu Afganistan'a yönelik fonlarını ya kesti ya da ciddi ölçüde azalttı.

Dünya Bankası, Yaklaşım 3.0'ın Taliban yetkilileriyle angajman konusunda "ilkeli yaklaşım" olarak adlandırdığı ve "kadınları projelerin merkezine koyan ve proje faaliyetlerinin kadınlar tarafından ve kadınlar için uygulanmasını sağlayan" yaklaşımı uygulamaya devam edeceğini söyledi.

Bölgesel projeye devam ediliyor

Dünya Bankası Perşembe günü ayrıca CASA-1000 olarak bilinen ve Tacikistan, Kırgızistan ve Pakistan’ı kapsayan 1.2 milyar dolarlık temiz enerji projesinin yeniden başlatılmasını onayladı.

Banka'dan yapılan açıklamada, "Diğer üç katılımcı ülkedeki inşaatlar neredeyse tamamlandı ve bu ülkeler, projenin boşa çıkma riskini önlemek için Afganistan'daki CASA-1000 faaliyetlerinin devam etmesini talep ettiler" denildi.

IDA finansmanında olduğu gibi, bu projenin de Taliban yönetiminin sistemlerini içermemesini sağlayacak şekilde yürütüleceği belirtildi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre, Taliban yönetimi ele geçirmeden önce Dünya Bankası'nın Afganistan'da 80'den fazla çalışanı vardı.

Söz konusu kişi, bunlardan bazılarının bir yıldan daha uzun bir süre önce Kabil'de çalışmaya geri döndüğünü de sözlerine ekledi.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum