Dünya Bankası'ndan Ukrayna'ya 1.34 milyar dolar destek

Dünya Bankası'ndan Ukrayna'ya 1.34 milyar dolar destek

Ukrayna'nın Dünya Bankası'ndan 1.34 milyar dolarlık hayati bir fon aldığı bildirildi.

 

Ukrayna Maliye Bakanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre söz konusu fon, güvenlikle ilgili olmayan mali ve ekonomik istikrarı desteklemek amacıyla ödendi.

Nakit desteği, ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen fonlardaki gecikmeler nedeniyle Rus işgaline karşı savunma kabiliyetinin yakında etkilenebileceği konusunda uyarılarda bulunan Kiev tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ukrayna'da İdari Kapasitenin Güçlendirilmesi için Kamu Harcamaları (PEACE) projesi kapsamındaki Altıncı Ek Finansman olan finansmanın Dünya Bankası'ndan 1.08 milyar dolar kredi, Norveç'ten 190 milyon dolar hibe, ABD'den 50 milyon dolar hibe ve İsviçre'den 20 milyon dolar hibeden oluştuğu kaydedildi.

Bakanlık, fonların Ukrayna devlet bütçesinin yaşlılık sosyal ödemeleri ve devlet acil servis çalışanlarına yapılan ödemeler de dahil olmak üzere güvenlik ve savunma ile ilgili olmayan harcamalarını kısmen telafi etmek için kullanılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Ukrayna Maliye Bakanı Serhiy Marchenko, "Uluslararası mali yardım Ukrayna'nın mali ve ekonomik istikrarının korunmasına önemli bir katkıdır ve savaş sırasında öncelikli sosyal harcamaları yapmamızı sağlamaktadır” dedi ve ekledi:

"Geniş çaplı işgalin başlangıcından bu yana Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Norveç ve İsviçre hükümetleri Ukrayna'ya yönelik sarsılmaz destek ve dayanışmalarını defalarca göstermişlerdir. Ukrayna için kritik bir dönemde işbirliği yapma ve bize yardımcı olma istekleri için ortaklarımıza minnettarım."

Ukrayna için finansman zorlukları

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden neredeyse iki yıl geçti ve savaş devam ederken Batı'nın Ukrayna'ya verdiği destek konusundaki belirsizlik de artıyor.

Bu ayın başlarında Beyaz Saray, Rusya'nın ülkenin enerji altyapısını çökertmeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde, ABD Kongresi'ni Ukrayna'ya yardım için ayrılan fonların yılsonuna kadar tükeneceği konusunda uyardı.

Ukrayna'nın tek başına en büyük bağışçısı olan ABD, Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana 40 milyar dolardan fazla yardım gönderdi. Ancak Kongre'deki sağcı Cumhuriyetçiler Ukrayna için daha fazla fonun onaylanması konusunda giderek artan bir şüphecilik sergiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu, 2024 yılında Ukrayna için bir yardım paketini oylayacağını açıkladı. Ancak Kongre parayı bekletmeye devam edebilir.

ABD'nin Kiev'e yapacağı yardım konusundaki çıkmaz, Macaristan'ın 50 milyar euroluk yardım paketini bloke ettiği Avrupa Birliği'ne de yansıyor. AB bloğunun konuyu Ocak ayında yeniden ele alması bekleniyor.

Washington ve Brüksel'de fon temininde yaşanan güçlükler, Kiev'de Batılı destekçilerin cephede savaş tıkandıkça uzayan savaştan "yorgunluk" duyduklarına dair endişeleri arttırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Kiev'in "dış politikasının Ocak ayında birçok uluslararası faaliyetle aktif olacağını" belirtti.

Zelenskiy, "Ukrayna'yı güçlendirmek ve herkesin önümüzdeki yıl, askeri yardım, makro-finansal destek ve siyasi destek konusunda kendinden emin olmasını sağlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz" dedi.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.