"Dünya Sağlık Örgütü lüks harcamaları nedeniyle güven kaybedebilir"

"Dünya Sağlık Örgütü lüks harcamaları nedeniyle güven kaybedebilir"

Associated Press, Dünya Sağlık Örgütü çalışanlarının sıklıkla iş seyahatlerinde birinci sınıf uçuş ve konaklamayı tercih etmesi nedeniyle seyahat harcamalarının artmasının, kurumun güvenilirliğini sarsabilecek düzeyde olduğunu ileri sürdü.

Associated Press (AP) haber ajansı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çalışanlarının seyahat giderlerinin kurumun güvenilirliğini sarsabilecek düzeyde olduğunu ileri sürdü. Ajansın kurum içinden temin edilen bilgilere dayandırdığı haberine göre, DSÖ çalışanları sıklıkla kurumun kendi kurallarını da ihlal ederek iş seyahatlerinde birinci sınıf uçuş ve konaklamayı tercih ediyor. Kurumun geçen yıl seyahat için 192 milyon dolar harcadığı bildiriliyor.

AP, Birleşmiş Milletler çatısı altındaki DSÖ’nun iş seyahatlerine ayırdığı bütçeye geçen yıl da dikkat çekmişti. DSÖ’nün bu hafta Cenevre’de başlayan yıllık konferansı öncesinde yayınlanan AP haberinin, kurumun bağışçıları ve ortakları üzerinde etki yaratabileceği öngörülüyor.

Uzmanlar, dünyada acil sağlık hizmeti arz eden konularda devreye girmekle sorumlu olan DSÖ’nün seyahat bütçesiyle ilgili kurallarındaki açıkların bir an önce düzeltilmesi gerektiği görüşünde.

AP’nin 2017 yılında muhbirlerden gelen iddialar doğrultusunda başlattığı araştırma sonucunda DSÖ yetkilileri gerekli adımı atacakları vaadini vermişti. Her ne kadar eleştirilere neden olan seyahat giderleri 2018 yılında 2017’ye oranla yüzde 4 oranında azalmış olsa da, DSÖ çalışanlarının iş amaçlı seyahat ederken yaptıkları harcamalardan çok daha fazla tasarruf edilebileceği belirtiliyor.

Kurumun üst düzey yöneticilerinin katıldığı Dünya Sağlık Kurultayı tüm hafta boyunca devam edecek ve DSÖ yetkilileri Ebola’yla mücadele çalışmaları için gereken bütçeyi temin edebilmek için bu kurultay boyunca bağış toplamaya çalışacak.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nden küresel sağlık alanı profesörü Sophie Harman, “DSÖ’nün uluslararası topluma seslenip ‘Ebola’yla savaşmak için daha fazla paraya ihtiyacımız var’ diyebilmesi için öncelikle kendi içindeki sorunları çözmesi gerekiyor” yorumunda bulundu.

DSÖ’den de konuya ilişkin açıklama Pazartesi günü geldi. Yazılı açıklamada, DSÖ’nün misyonu gereği seyahatin mecburi olduğunun altı çizildi ve 2018 yılında alınan kararlar doğrultusunda, çalışanların seyahatlerinin ‘gerekli, ekonomik, uygun ve etkili’ olması gerektiği yönündeki kuralın etkin bir şekilde devrede olduğu iddia edildi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.