Dünya Sağlık Örgütü'nden Avrupa'nın sağlık raporu

Dünya Sağlık Örgütü'nden Avrupa'nın sağlık raporu

Dünya Sağlık Örgütü'nün 53 ülkeyi kapsayan raporuna göre Türkiye en az alkol tüketen ülkeler arasında.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıkladığı rapora göre, Avrupalılar zararlı alışkanlıklarından vazgeçemiyorlar. Sigara, alkol ve şişmanlığın Avrupalıların en büyük sorunları olduğu belirtilen rapora göre Türkiye, en az alkol tüketen ülkeler arasında bulunuyor.

Rapor Avrupa kıtasıyla Kafkasya ve Orta Asya bölgesinin de dâhil olduğu 53 ülkeyi kapsıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü uzmanı Claudia Stein, 15 yaşın üzerindeki Avrupalıların yılda 8,6 litre saf alkol tükettiklerini söyledi. Alkol alışkanlığında ilk sırayı yılda ortalama 15,2 litreyle Litvanya alıyor. Alkollü içki kullanma alışkanlığının azaldığı Rusya'da (ortalama 10,1 litre) trafik kazalarında da gerileme kaydedildiği vurgulandı.

Yıllık ortalama alkol tüketimi 2 litre olan Türkiye ise Azerbaycan'dan sonra en az alkol tüketilen ülkeler arasında yer alıyor. Azerbaycan sonuncu, Türkiye ise sondan ikinci sırada bulunuyor.

Hayat beklentisi

Hayat beklentisi ortalamasının en yüksek olduğu Avrupa ülkeleri İsviçre ve Lüksemburg. Bu iki ülkede ortalama hayat beklentisi 83 yılı buluyor.

Yaşam süresi Avrupa ortalamasının üzerinde yer alan Türkiye'de dünyaya gelen bir kişi ortalama 78 yaşına kadar yaşayabiliyor.

Şişmanlık

Avrupa'da yaşayanların yarıdan fazlası şişman sayılıyor. Aşırı kiloluların oranının artmakta olduğuna dikkat çeken Stein, çoğu ülkede şişmanların büyük bölümünü erkeklerin oluşturduğunu, ancak obeziteye kadınların daha çok yakalandığını belirtti.

Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin de dâhil olduğu ‘Avrupa Bölgesi'nde yaşayan 900 milyonluk nüfusu kapsayan sağlık raporu üç yılda bir yayımlanıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.