Dünyada Ramazan: İngiltere

Dünyada Ramazan: İngiltere

Mepa News, "Dünyada Ramazan" serisinin ikinci bölümünde İngiltere'de Ramazan ayının nasıl geçtiğine ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Mepa News, "Dünyada Ramazan" serisinin ikinci bölümünde İngiltere'de Ramazan ayının nasıl geçtiğine ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Afgan asıllı tarihçi ve araştırmacı Ahmed Waleed Kakar, Avrupa'da Müslümanların en yoğun olarak yaşadığı ülkelerden biri olan İngiltere'de Ramazan ayının nasıl geçtiğine ilişkin soruları yanıtladı.


- İngiltere'de Ramazan ayı nasıl geçiyor?

İngiltere'de Ramazan bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Genel olarak, Müslümanlar Londra, Birmingham ve Manchester gibi büyük şehir merkezlerinde yaşıyorlar. Normalde, koronavirüsün olmadığı zamanlarda, Müslümanların arkadaşlarıyla ve aileleriyle helal restoranlarda oruç açtığını görmek oldukça yaygındı.

Buna ek olarak, burada çok fazla Müslüman olması aynı zamanda birçok mescid olduğu anlamına da geliyor, hamdolsun. Şehirlerde birçok mescidde teravih namazları kılınıyor.

Mescidler genel olarak, tabi oldukları farklı mezheplere göre namazı farklı rekat adetleriyle kılıyorlar. Bu yüzden bir mescidde teravih 8 rekat kılınırken, iki dakikalık mesafedeki bir diğer mescidde 20 rekat kılınması gibi durumlar oldukça yaygın.

- Bölgede yaşayan çok fazla Müslüman olması, İngiltere'deki Ramazan atmosferini etkiliyor mu?

Genel olarak söylüyorum, burada Müslümanlar arasında Ramazan'da oldukça güçlü bir toplumsal hissiyat oluşuyor. Kendi televizyon kanallarımız var ve oradan okunan akşam ezanlarıyla tüm ülke orucunu açıyor. Bu kanalda ve farklı şehirlerdeki onlarca mescidde binlerce pound hayır için toplanıyor. Bu yıl, hükümetin koyduğu kurallar paralelinde, mescidlerde teravih kılmamıza da izin veriliyor.

ingilterederamazan.jpg

Kakar'ın kamerasından İngiltere'de bir teravih namazı

- Müslüman olmayan bir ülkede Ramazan ayını geçirmek nasıl bir his?

Müslüman olmayan bir ülkede Ramazan ayını geçirmek çoğumuzun alışmış olduğu bir şey. Doğrusu, ben daha önce hiçbir zaman Müslüman bir ülkede Ramazan ayını geçirmedim. Son birkaç senedir Ramazan güneşli, sıcak havalara denk geliyor. Bu sebeple biz oruç tutarken dışarıda yemek yiyen be bir şeyler içen insanlara rastlamak çok olağan. Bu böyle ve bu alıştığımız bir şey. Ancak son iki Ramazan ayı koronavirüs sebebiyle bundan farklı oldu. Müslüman bir ülkede Ramazan ayını geçirmenin bize nasip olması için de dua ediyoruz.

- Türkiye'deki ve dünyadaki Müslümanlara neler söylemek istersin?

Türkiye'deki ve dünyadaki tüm Müslümanlara söylemek istediğim şey, birbirimizi dualarımızda unutmamamız. Bu, yılın en mübarek ayı ve bizler mümkün olduğunca birbirimize dua etmeye, her tür yolla birbirimize yardım etmeye çalışmalıyız.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.