Dünyada Ramazan: İsviçre

Dünyada Ramazan: İsviçre

Mepa News, "Dünyada Ramazan" serisinin dördüncü bölümünde İsviçre'de Ramazan ayının nasıl geçtiğine ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Mepa News, "Dünyada Ramazan" serisinin dördüncü bölümünde İsviçre'de Ramazan ayının nasıl geçtiğine ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdi.

İsviçre Merkezi İslami Konsey'in (IZRS) Sözcüsü Janina Rashidi, ülkede Ramazan'ın nasıl geçtiğine ve geçtiğimiz günlerde ülkede alınan peçe yasağı kararına ilişkin sorularımızı yanıtladı.


- İsviçre'de Ramazan ayı nasıl geçiyor? Genel atmosfer ne şekilde?

İsviçre'nin nüfusunun çoğunluğu gayrimüslim olduğu için, genel bir Ramazan atmosferi pek yok. Normal zamanlarda, İsviçre'deki Müslümanlar topluluk halinde iftarlar düzenlerlerdi. Bu iftarlar ya camilerde yahut Müslümanların haftasonu yaptığı organizasyonlarda gerçekleşirdi. Ancak mevcut pandemi dolayısıyla bu, bu yıl mümkün olmadı.

Allah'a hamdolsun her camide çok az sayıda insanla, sosyal mesafeye uyarak teravih namazlarını kılma imkanımız bulunuyor.

İsviçre Müslümanları

- İsviçre'deki Müslüman nüfus ne kadar? Bu Müslümanlar organize halde mi? IZRS olarak sizin ne gibi faaliyetleriniz var?

İsviçre'de yaklaşık 500 bin Müslüman yaşıyor. Genellikle camilere bağlı olan bazı yerel organizasyonlar mevcut. Camilerin kendileri de dernek halinde organize oluyorlar. Dinini aktif biçimde yaşayan Müslümanların çoğu bir cami ile bağlantılı, bu camiler de genellikle kendi memleketleriyle denk düşen camiler.

IZRS, İsviçre'nin en aktif taban hareketi. Nikah, evlilik ve hukuki danışmanlık gibi farklı topluluk hizmetleri sunuyoruz. Günden güne artan sayıdaki mühtedileri (Sonradan İslam dinini seçenler) de destekliyoruz. IZRS birçok çeşitli etkinlik organize ediyor. Buluşmalardan bayram tebriklerine, seminerlerden geniş kapsamlı etkinliklere kadar.

Dahası, IZRS aktif bir sivil toplum aktörü konumunda. İslam'ı medyada ve kamuya açık müzakerelerde temsil ediyor. Aynı zamanda mahkemelerde de Müslümanların haklarını savunuyor.

- Ramazan ayını Müslüman olmayan bir ülkede geçirmek nasıl bir his?

Her şeyden önce Ramazan, İslam'ın temel sütunlarından olan bir ibadettir. Her ne kadar bu zamanı diğer Müslümanlarla beraber geçirmek hoş bir şey olsa da, nihayetinde bu konularda Allah'ı razı etmek insanın şahsi çabasına bağlıdır.

Birçok Müslümanın iftarını ve Ramazan'ın birlik ruhunu paylaşacağı aileleri mevcut. Ancak bizler de, bu günlerde en azından internet vasıtasıyla, Ramazan'ı tek başına geçirenler için bir birlik ruhu sağlamaya çalışıyoruz. Onlara büyük bir topluluğun parçası olduklarını hissettirebilmek için.

İsviçre'de peçe yasağı: Yasanın ana hedefi Müslümanlar

- Son süreçte, İsviçre yönetimi İslami tesettürün bir parçası olan peçe ve nikap gibi kıyafetleri yasaklama kararı aldı.

Bu kararın detayları neler? Söz konusu karar ülkedeki Müslümanları nasıl etkiledi? Bu duruma dair neler söylemek istersiniz?

Yeni yasa, kamuya açık her alanda yüzü kapatmayı yasaklıyor. Yasada açık bir şekilde Müslüman kadınlardan bahsedilmiyor olsa da, yasayı teklif edenler ve yasaya dair müzakereler, yasanın ana hedefinin Müslüman kadınlar olduğunu açıkça gösterdi.

2009 yılındaki minare yasağının ardından, bu İsviçre yasalarındaki ikinci bariz İslam karşıtı yasa oldu.

Yasayla verilen mesaj, Müslümanların, milliyet olarak aslen İsviçreli bile olsalar, bu toplumun eşit mensupları olarak görülmediği yönünde.

Çoğunluğun bizim şahsi kararlarımıza, dini ve hususi hayatlarımıza müdahil olmasını kabul etmemiz gerekiyor. Ve yarın Müslüman kimliğimizin, yaşantımızın ve inancımızın bir parçasının daha mercek altına alınıp alınmayacağından asla emin olamıyoruz.

Çok uzun süredir, Müslümanlar kendi hakları savunmak için ayağa kalkmadılar. Yahut sadece, meseleler uygulanırken reaksiyon göstermekle yetindiler.

Dahası, Müslüman karşıtı politikalara, siyasetçilerin ve kamuya mal olmuş kişilerin söylemleri mevzubahis olduğu zaman, bunun tüm Müslümanları bir bütün olarak ilgilendirdiği düşünülmüyor. Sadece "aşırıcıları" ilgilendirdiği düşünülüyor. Ama birçok Avrupa ülkesinde gördüğümüz üzere, "aşırı" görülen şeyler günden güne daha yaygın olan meseleleri kapsamaya başlıyor. İslami yaşantının ve hayat tarzının temel yönleri gibi.

Bu Müslüman topluluğunun anlaması ve onları aktif bir şekilde İslamofobi ile savaşmaya itmesi gereken bir şey.

- Türkiye'deki ve dünyadaki Müslümanlara neler söylemek istersiniz?

Bu mübarek ayda, dünyadaki erkek ve kız kardeşlerinizi unutmayın, onları da dualarınızda hatırlayın.

Müslümanlar olarak bizler ulusal sınırlarla kısıtlı değiliz. Bizlerin birliğinin adı ümmettir ve bununla biz dayanışma, şefkat ve kardeşlik konusunda birbirimize bağlanmaktayız.

Allah sizlere hayırlı bir Ramazan nasip etsin. İbadetlerinizi ziyadeleştirsin ve sizden kabul buyursun.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.