Dünyada yasaklanmış isimler ve sebepleri

Dünyada yasaklanmış isimler ve sebepleri

Dünya birçok ayrı bölgede birbirinden farklı çok sayıda ismi almak hukuken yasak durumda.

Birçok ülkede birbirinden farklı çok sayıda isim kanunen yasaklanmış durumda. Bu yasakların pek çok farklı sebebi bulunuyor.

Kültürel miras

Bazı ülkeler kültürel mirasın aktarımı ve lisanlarının korunması amacı ile belli isimleri yasaklamakta. Örneğin Portekiz’de bazı isimlerin Anglikan versiyonlarını kullanmak yasaklanmıştır. Bu nedenle Portekiz’de “Catherine” ismini almak imkansızdır. Ancak onun yerine “Caterina” ismi alınabilir. Öte yandan ülkee "Viking" isminin de yasak olduğu ifade ediliyor.

2014 yılında Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı yasaklı 51 isme dair bir liste yayınlamıştı. Listede göze çarpan isimler Alice, Maya ve hatta Abdunnasır’dı. Bu ismin yasaklı olması ile ilgili olarak Dubai merkezli Gulf News, Mısır’da devlet Başkanlığı yapmış olan Sosyalist Cemal Abdunnasır’ı hatırlatıyor oluşunun ana sebep olduğu iddiasını ortaya atmıştı.

Her iki cinsiyetin de kullandığı isimler

Örneğin Almanya ve Danimarka’da her iki cinsin de kullanabildiği isimlere karşı kısıtlama uygulanmakta. Bunlara örnek olarak Taylor, Ashley, Morgan, Jordan verilebilir.

"Komik ve anlamsız" isimler

Bazı ülkeler ise çocuklara sıra dışı isimlerin verilip verilmediğini sıkı bir şekilde denetlemekte. Örneğin Fransa’da değişik isimler nüfus memurları tarafından mahkemeye bildirilerek haklarında inceleme yapılması sağlanmakta.

Örneğin Fransa'da "Çilek" ismi bu doğrultuda yasaklı isimlerden.

Almanya, Danimarka, İsveç, Meksika ve daha başka birçok ülkede çocuğun "örselenmesine" neden olacak isimlerin verilmesi yasak.

Bu doğrultuda Almanya Usame bin Ladin ve Adolf Hitler gibi isimleri yasaklamış.

Din ile bağlantılı isimler

Toplumda taşıdıkları isimden ötürü kötü muamele görmelerine sebep olması muhtemel isimlerden biri de “Judas”. Judas Hz. İsa’yı ele veren havarinin ismi olarak kabul ediliyor. Bu isim İsviçre’de yasaklı.

Geçtiğimiz ekim ayında Almanya’da bir mahkeme bir aileyi çocuklarına “Lucifer” ismini vermelerini yasakladı. Bu isim 2013 yılında uzun bir yasaklı isimler listesi yayınlamış olan Yeni Zelanda’da da yasaklı. İsim Hristiyan inanışına göre Şeytan veya onun cennetten atılan oğlu için kullanılan isimlerden biri.

İsviçre’de İncil’de geçen kötü karakterlerden herhangi birinin ismini kullanmak da yasak.

Harfler ve dilbilgisi

Bazı ülkelerde dilbilgisi bebeklere verilecek isimlerde belirleyici olabiliyor. Mesela İzlanda’da isimlerin son harflerinin dilbilgisi kurallarına uygun olması gerekmektedir. Hatta isimlerin İzlanda alfabesinden harfler içerirken C,Q veya W harflerini de içermemesi gerekmekte.

İsim soyisim ayrımı

İsviçre’de kız isimlerinin erkekler için, erkek isimlerinin kızlar için ve soyisimlerin isim olarak kullanımı yasaktır.

Norveç’te de soyisminin isim olarak kullanılmasına yönelik yasak mevcuttur.

Markalar

Markalar da birçok ülkede yasaklıdır. Örneğin Meksika'da Facebook, İsveç'te Ikea, İsviçre'de Mercedes gibi isimler yasaklıdır.

Uzmanlar bu isimlerin kullanılması neticesinde yasaklamalar ve yaptırımların gündeme geldiğini; devlet otoritelerini yaptırım koyma yoluna sevk eden refleksin kültürel miras olduğunu vurguluyor. Ortaya çıkan örneklerin sayısının bu denli fazla olması toplumlardaki yozlaşma ve ahlaki çöküntünün bir tezahürü olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum