"Dünyadaki çatışmalar 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesinde"

"Dünyadaki çatışmalar 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesinde"

Dünya genelinde yaşanan çatışmaların, 2. Dünya Savaşı'ndan bugüne kadar en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi.

Norveç'te Pazartesi günü yayınlanan bir araştırmaya göre, 2023 yılında dünya genelinde, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en yüksek düzeyde silahlı çatışma meydana geldi.

Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (PRIO), geçen yıl 28'i Afrika'da olmak üzere 59 ayrı silahlı çatışma süreci yaşandığını ortaya koydu.

Ancak çatışmaların yaşandığı ülke sayısı 34'e geriledi. Bu sayı 2022 yılında 39'du.

İsveç Uppsala Üniversitesi tarafından STK'lar ve uluslararası kuruluşlardan toplanan verilere göre, çatışmalarda ölenlerin sayısı da bir önceki yıla göre yarı yarıya azalarak yaklaşık 122 bine geriledi.

PRIO araştırmacısı ve 1946-2023 dönemindeki eğilimleri kapsayan raporun ana yazarı Siri Aas Rustad şu ifadeleri kullandı:

"Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana dünyada şiddet tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Rakamlar, çatışma ortamının giderek daha karmaşık hale geldiğini ve aynı ülke içinde daha fazla çatışma aktörünün faaliyet gösterdiğini ortaya koyuyor."

2024 yılında Afrika'da toplam 28 ayrı savaş sahası kaydedilirken, bu bölgeyi 17 savaş sahası ile Asya, 10 savaş sahası ile Ortadoğu, 3 savaş sahası ile Avrupa ve 1 savaş sahası ile Amerika takip etti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.