Dünyanın en büyük gölü tamamen yok olacak

Dünyanın en büyük gölü tamamen yok olacak

Uzmanlarca 75 yıl sonra Hazar Denizi'nin kuzey kısmının tamamen yok olacağı belirtiliyor.

Dünyanın en büyük gölü olan Hazar Denizi, bilim insanlarına göre tehlikeli bir küçülme yaşıyor. Su seviyesinin 1996'dan 2015'e 1,5 metre azaldığını belirten bilim insanları bu durumun Hazar Denizi'nin tehlikeli bir sürece girdiğine işaret ettiğini belirttiler. QHA'nın haberine göre ABD'nin Teksas Üniversitesi'ndeki jeofizik uzmanı Clark Wilson, deniz seviyesindeki düşüş ve buharlaşmanın artan sıcaklık ortalamalarına bağlı olduğunu aktardı. Buharlaşma aynı seviyeyi korusa dahi 75 yıl sonra Hazar Denizi'nin kuzey kısmının tamamen yok olacağı belirtiliyor.

Bununla beraber bu süreçte Hazar Denizi'nde yaşayan birçok canlı türünün de geleceği risk altında. Uzmanlara göre dünyanın mersin balığı türlerinin %90'ına ev sahipliği yapan Hazar Denizi bu süreçte bu türün yok olmasına sahne olabilir. 

Ayrıca Hazar Denizi'ndeki büyük doğalgaz ve petrol yataklarının bu buharlaşma ve küçülmede etkisi olduğu belirtildi. Azerbaycan ve Kazakistan'ın hayati ekonomik kaynaklarına ev sahipliği yapan Hazar Denizi üzerinde birçok doğalgaz ve petrol platformu bulunuyor. Son dönemlerde tespit edilen Kazakistan'a ait Kaşagan petrol sahası Orta Doğu dışında dünyanın en büyük petrol sahası olarak biliniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.