Dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarları

Dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarları

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 66 yılla dünyanın en uzun süredir tahtta bulunan hükümdarı. Listenin diğer isimleri için:

Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in yaşamını yitirmesinin ardından, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth 66 yılla dünyanın en uzun süredir tahtta bulunan hükümdarı pozisyonuna geldi.

18 yaşında tahtta oturan Kral Bhumibol 70 yıl Tayland’ın Kralı oldu. Listenin diğer isimleri için:

Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth – 1952’den bu yana 66 yıl

Kral Bhumibol’un ölümü aynı zamanda Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu Kraliçesi II. Elizabeth’in dünyanın en uzun süredir tahtta bulunan hükümdarı olarak listenin üst sırasına çıkması anlamına geliyor.

Elizabeth, babası Kral VI. George’un 6 Şubat 1952 yılında yaşamını yitirmesinin ardından Kraliçe oldu. Haber geldiğinde 25 yaşında olan II. Elizabeth kocası Prens Philip ile birlikte Kenya turundaydı. Tacını ise 2 Haziran 1953 tarihinde taktı.

Kraliçe Elizabet 9 Eylül 2015’te 63 yılı geride bırakarak Birleşik Krallık’ın en uzun süre tahtta bulunan hükümdarı olarak tarihe geçti.

II. Elizabeth Edinburgh Dükü Philip ile evliliğinin 71 yılının 66 yılı kraliçeydi. Erkek çocukları Prens Charles ise İngiltere tarihinin en uzun süre veliaht prens olarak kalan kişisi oldu.

Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah – 1967’den bu yana 51 yıl

Listenin ikinci sırasında ise dünyanın en zengin isimlerinden biri var. Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah, dünyada çok az sayıda kalan mutlak monarşilerinden birinin başında bulunuyor. Brunei Sultanı tahta 4 Ekim 1967 yılında babası Haj Ömer Ali Saifuddin’in çekilmesi ile çıktı.

Ülkenin gaz ve petrol rezervleri dolayısıyla dünyanın en zengin isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Kraliyet ailesi devasa bir özel fonu yönetirken, hiçbir şekilde vergi ödemiyor.

Bolkiah Sultan olduğu gibi aynı zamanda Başbakan, Savunma ve Maliye Bakanı, Silahlı Kuvvetler Komutanı, Kraliyet Donanması fahri amirali ve polis genel müfettişi.

1788 odasıyla dünyanın en büyük sarayında Istana Nurul Iman’da yaşıyor.

Umman Sultanı Kabus bin Said al Said – 1970 yılından bu yana 48 yıl

1970 yılında babasını tahttan indiren Sultan Kabus bin Said günümüze kadar 46 yıl boyunca Umman’ın başında yer aldı. Ülkesinin alt yapısını geliştirmek için Umman’ın petrol gelirlerini kullandı. Ülkede bir Danışma Meclisi ve bir Danışma Konseyi kurulmuş olmasına rağmen bütün kararlar sultan tarafından alınıyor. Arap Baharı’nın yaşandığı 2011 yılında ülkede beklenmedik gösteriler çıkarken, Sultan Kabus bin Said al Said’in bir veliahtı bulunmuyor ve durum kendisinden sonra gelecek kişi hakkında spekülasyonların çıkmasına neden oluyor.

Umman İran’ın kontrolündeki Hürmiz Boğazı’nda stratejik bir noktada bulunuyor. Sağlık bozulan Sultan 2014’ten bu yana zaman zaman Almanya’da tedavi oluyor.

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe – 1972 yılından bu yana 46 yıl

Ülkesinde Daisy olarak anılan II. Margrethe, Danimarka’nın ilk kraliçesi ve Kral IV. Christian’dan (12 Nisan 1577 – 28 Şubat 1648) sonra en uzun süre tahtta kalan ikinci hükümdarı.

Halkın sevgisini kazanan Margrethe’nin babası Kral IX. Frederick ve eşi Kraliçe Ingrid’in veliaht olarak hiç erkek çocukları olmadı. Ülkede 1953 yılında yapılan referandumla İngiltere’deki gibi bir kadının kraliçe olmasının önü açıldı. Margrethe, babasının 14 Ocak 1972’de hayatını kaybetmesinin ardından Kraliçe oldu. 

İsveç Kralı XVI Carl – 1973’den bu yana 45 yıl

Carl Gustaf, 15 Eylül 1973’de taç takarak İsveç Kralı oldu. Gençliği ise diğer kraliyet aileleri üyelerinden farklı geçti.

Ailesinin en küçük fakat tek erkek çocuğu olan Kral Gustaf, 1947 yılında sadece 9 aylıkken babasını bir uçak kazasında kaybetti. Hayatı bunun üzerine kurulu olan Kral Gustaf, 2004 yılındaki tsunami faciasının yaşamını yitiren İsveçli kurbanlar için 2005 yılında yaptığı konuşmada, “babasız büyümenin ne demek olduğunu biliyorum” diyerek duygularını dile getirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.