Dünyanın en zengin 500 kişisi bir günde 336 milyar dolar kazandı
Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre dünyanın en zengin 500 kişisi, tek günde toplam 336 milyar dolar kazanarak tarihi bir rekora imza attı.
Dünyanın en zengin 500 kişisi, pazartesi günü gerçekleştirilen işlemler sırasında servetlerine toplam 336 milyar dolar ekleyerek Bloomberg Milyarderler Endeksi tarihindeki en büyük günlük kazancı elde etti.
Bloomberg Milyarderler Endeksi verilerine göre, söz konusu artışla birlikte dünyanın en zengin 500 kişinin toplam serveti ilk kez 13,3 trilyon dolara yükseldi.
Tek günlük kazanç, endeksin tutulmaya başlanmasından bu yana kaydedilen en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.
Veriler, küresel servet dağılımındaki eşitsizliğin milyarderler arasında da derinleştiğine işaret ederken, dünyanın en zenginleri listesine girebilmek için gereken servet eşiğinin de rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu.
Pazartesi itibarıyla endekste 500'üncü sırada yer alabilmek için en az 7,9 milyar dolarlık servete sahip olmak gerekiyor.
Piyasaları harekete geçiren gelişmeler
Küresel piyasalardaki yükselişte, ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasını öngören geçici mutabakatın etkili olduğu belirtildi.
Anlaşma, enerji ve deniz taşımacılığına ilişkin kaygıların azalmasına katkı sağlarken yatırımcı güvenini de artırdı.
Öte yandan geçen hafta uzay ve havacılık şirketi SpaceX'in halka açılması da piyasalarda iyimserliği destekleyen önemli gelişmeler arasında gösterildi.
Bu gelişmelerin etkisiyle Dow Jones Sanayi Endeksi tarihi zirvesine ulaşırken, Nasdaq-100 ve MSCI Dünya Endeksi de rekor seviyelere yakın kapanış yaptı.
En büyük kazanç Elon Musk'ın
Günün en dikkat çekici kazancı ise SpaceX'in kurucusu Elon Musk'a ait oldu.
Şirket hisselerinin bireysel yatırımcıların yoğun ilgisiyle yüzde 20 değer kazanması sonucunda SpaceX'in piyasa değeri hızla yükseldi.
Bu yükseliş, Musk'ın kişisel servetine tek günde 164 milyar dolar ekledi.
Böylece Musk'ın toplam serveti yüzde 10'dan fazla artarak 1,27 trilyon dolara ulaştı.
Bloomberg verilerine göre söz konusu artış, listedeki diğer 499 milyarderin toplam günlük kazancına yakın bir seviyede gerçekleşti.
Servet yoğunlaşması artıyor
Endeks verileri, dünyanın en zenginleri arasındaki servet yoğunlaşmasının da hızlandığını gösteriyor.
Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre listenin ilk 50 sırasında yer alan isimlerin toplam serveti 6,5 trilyon dolara ulaştı.
Bu rakam, listedeki ilk yüzde 10'luk kesimin servetinin, geri kalan 450 kişinin sahip olduğu yaklaşık 6,8 trilyon dolarlık servete neredeyse eşit olduğu anlamına geliyor.
Uzmanlar, son verilerin küresel piyasalardaki yükselişlerin en fazla faydayı en üst gelir grubuna sağladığını ve servet eşitsizliğinin giderek daha görünür hale geldiğini ortaya koyduğunu belirtiyor.
Kaynak: Mepa News, Bloomberg
