Dünyanın yarısı sağlık hizmetlerine erişemiyor

Dünyanın yarısı sağlık hizmetlerine erişemiyor

114 ülkede yapılan araştırmaya göre, dünya nüfusunun yarısından fazlası sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerine erişemiyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yeni bir raporuna göre sosyal koruma alanında birçok ülkede ilerleme kaydedilmiş olmasına rağmen hedeflenen iyileşme yakalanamadı. 114 ülkede yapılan araştırmaların sonucuna dayanan ve uzmanların önerilerinin de yer aldığı raporda, dünya nüfusunun yarısından fazlasının sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerine erişiminin olmadığı belirtildi.

ILO’nun yayınladığı ‘İnsan Onuru, Sosyal Adalet ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Evrensel Sosyal Koruma’ başlıklı rapor, kurumun 202 sayılı Sosyal Koruma Tabanlarına İlişkin Tavsiye Kararları çerçevesinde hazırlandı. Sözkonusu tavsiye kararları uyarınca ILO üyesi ülkelerde çalışanların temel ücret güvencesinin sağlanması ve kişilerin çocukluktan yaşlılığa kadar tüm hayatları boyunca temel sağlık hizmetlerine erişiminin garanti altına alınması gerekiyor. İyileşme sürecininse mümkün olduğunca hızlandırılması da ILO’nun tavsiyeleri arasında.

‘Bu bir insan hakkı'

ILO Uluslararası Standartlar Bölümü’nden hukuk uzmanı Emmanuelle St-Pierre Guilbault, sosyal güvencenin insan hakkı olduğunu hatırlatıyor: “Sosyal korumanın toplumlar ve ekonomiler için faydalı olduğu kanıtlanmış bir şey. Bu insan hakkı, dünya çapında birçok ülkede çalışanlar ve işverenler tarafından destekleniyor. Bu, bugün karşılaştığımız artan eşitsizliğin üstesinden gelip istikrarı sağlamamız açısından yapmak zorunda olduğumuz bir şey.”

Rapora göre, birçok orta ve yüksek gelirli ülkede evrensel sağlık hizmeti programları yürürlükte. Ancak diğer ülkelerdeyse sağlık kurumları ve çalışanlarının eksikliği, yetersiz bütçe desteği ve kişilere çıkarılan yüksek maliyet gibi nedenlerden dolayı insanlar sağlık hizmetine erişimde ciddi zorluklar yaşıyor.

Uzmanlar raporda bu sorunların giderilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğinin altını çizdi ve sağlık çalışanlarının arttırılması, bütçenin genişletilmesi ve yasayla uygulama arasındaki farklılıkların giderilmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.