'Ebedi Mahkum': ABD'nin işkence programları kitap oldu

'Ebedi Mahkum': ABD'nin işkence programları kitap oldu

Gazeteci Cathy Scott Clark, "Ebedi Mahkum" kitabında CIA'in gelişmiş sorgulama tekniklerinin baş faillerini inceledi.

Gazeteci Cathy Scott Clark, "Ebedi Mahkum" kitabında CIA'in gelişmiş sorgulama tekniklerinin baş faillerini inceledi.

Kitapta, ABD'nin" teröre karşı savaş" ilan etmesinin ardından ele geçirilen ve işkence uygulanan kişilere bir sonraki adımda ne yapılacağına dair konuların masaya yatırıldığı CIA gizli toplantısından bazı bilgiler de sızdırıldı.

Toplantıda, "terör faillerinin" gözaltı merkezlerinde bekletilmesi, farklı bir ülkeye sevk edilmesi veya aleyhlerine bir dava açılması seçeneklerinin gözden geçirilmesinin ardından, üst düzey CIA yetkililerince "Neden onları öldürmüyoruz?" diye sorulması dikkat çekti.

Gazeteci Cathy Scott Clark, CIA'in işkence ve gelişmiş sorgulama teknikleri fikrini ortaya atan yetkililerce yaptığı görüşmeleri "Ebedi Mahkum" adlı kitabında ele aldı.

"Kontrolden çıkan bir canavar"

Middle East Eye'ın aktardığı habere göre kitapta, bir ay içerisinde suya boğma, tavanda çıplak şekide asılı bırakma, 11 gün aralıksız uykudan mahrum etme gibi işkence teknikleriyle sorguya çekilen Guantanamo tutuklusu Ebu Zubeyde'nin davası da incelendi.

Kitabın yazılış sürecinde Clark, işkence programlarının baş planlayıcılarından olan James Mitchell'in yanı sıra sorgulama tekniklerini kurgulayan "Gus" isimli kişiyle röportajlar yaptığını ifade etti.

Program bünyesinde bulunan birçok kişiyle görüştüğünü aktaran Clark, herkesin kolektif bir şekilde hareket ettiğinin ve fikir olarak birbirlerinden oldukça etkilendiklerinin altını çizdi.

Clark "Eğer birisinin yargılanması durumunda kimin sorumlu olduğu ortaya çıkarılırsa, herhangi bir kişiyi öne çıkarabileceğinizi sanmıyorum." dedi.

Clark, ABD yetkililerinden yalanlamalar gelmesine rağmen, Mitchell gibi CIA işkence programlarının baş planlayıcıları ile tutuklulara yönelik fiziksel, psikolojik, cinsel saldırıların gerçekleştiği kötü şöhretli Ebu Gureyb hapishanesinde gerçekleşen şiddetli ihlaller arasında bir bağlantı bulunduğunu da ortaya koydu.

Kitapta ayrıntılı biçimde incelediği CIA'in gelişmiş sorgulama tekniklerinin ABD ordusunda önü kesilemez suistimallere yol açtığını belirten Clark, işkence programlarının istihbarat örgütü içerisinde bütüncül bir şekilde herkes tarafından kabul gördüğünü vurguladı.

Clark, CIA dahilinde Guantanamo'da, Bagram'da görev alacak sorgulayıcıların eğitim ve Ebu Gureyb'e gidecek sorgulayıcıların nasıl bir araya getirdiğine değindi.

Son olarak Clark "Mitchell haklı olarak 'Ebu Gureyb'de nelerin yanlış döndüğünü ben tasarlamadım' diyebilir ancak kaçırdığı şey kontrolden çıkan bir şey yarattığıdır." ifadesini kullandı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.